Chirac mindenképpen vétózik

2003.03.10. 23:23
Bármi történjen is, Franciaország nemmel szavaz - jelentette ki Jacques Chirac. A francia államfő előtt Igor Ivanov orosz külügyminiszter is országa vétóját jelentette be. Az orosz külpolitikát azonban nem Ivanov, hanem a múlt héten Washingtonban egyeztető elnöki kabinetfőnök, Alekszandr Volosin határozza meg. Amerika a szavazás végkimenetelétől függetlenül is kész támadni.
"Függetlenül a körülményektől, Franciaország nemmel szavaz" az amerikai határozati javaslatra - jelentette be Jacques Chirac. A francia államfő szerint a határozati javaslat nem élvezi kilenc ország támogatását - írja az AP.

Nem tart a viszony megromlásától

Chirac nem tart attól, hogy a francia vétó komoly károkat okozna a két ország kapcsolatában. "Pont az ellenkezőjét gondolom" - mondta, hivatkozva George Bush múlt csütörtöki televíziós sajtótájékoztatójára. Az amerikai elnök akkor kijelentette, "Franciaország és Németország a barátunk, és az is marad".

Oroszország vagy vétózik...

Chirac bejelentése előtt nem sokkal Igor Ivanov orosz külügyminiszter is megismételte, hogy országa elutasítja az amerikai javaslatot. Ugyan az oroszok kitartóan ellenezték a háborút, a legtöbb elemző úgy vélte, hogy nem vétóznak, legfeljebb távol maradnak a szavazástól - írja az AP.

...vagy nem

A Newsweek értesülései szerint ez könnyen megvalósulhat. Hiába hangoztatja a vétó lehetőségét oly kitartóan Ivanov külügyminiszter, a hetilap értesülései szerint az orosz külpolitika alakulását Alekszandr Volosin, Vlagyimir Putyin államfő kabinetfőnöke határozza meg. Volosin a múlt héten Washingtonban egyeztetett és a Newsweek értesülései szerint sokkal kompromisszumkészebbnek mutatkozott a nyíltan hangoztatott álláspontnál.

Az ellenőrzés nem zsákutca

Chirac szerint nem igaz, hogy a tizenkét éve tartó ellenőrzések "zsákutcába" vezetnek. Kijelentette, hogy országa nem vesz részt egy felhatalmazás nélküli, egyoldalú háborúban. Az Egyesült Államok és szövetségesei szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyhangú szavazatával, tehát Franciaország beleegyezésével elfogadott 1441-es határozat, "komoly következményekkel" fenyegetve Irakot a teljes együttműködés hiányában már megadta a kellő felhatalmazást.

Titokzatos diktatúra

Bár Hans Blix, az ellenőrzések vezetője pénteki jelentésében Irak javuló együttműködési készségéről számolt be, elismerte, hogy nincs szó teljeskörű együttműködésről. 173 oldalas jelentésének nyilvánosságra került részleteiből kiderült, hogy a diktatúra többek között házilagosan vegyi fegyverré alakítható robbanótölteteket barkácsolt import és hazai fejlesztésű rakétaalkatrészekből, valamint nem tett említést vegyi és biológiai fegyverek célba juttatására is alkalmas robotrepülőgépeiről.

Bárhogy is alakuljon a szavazás az ENSZ BT-ben, nem befolyásolja majd döntően az amerikaiak terveit. Bush a már Chirac által is idézett beszédében a francia-német barátság fenntartása mellett azt is megemlítette, hogy az ENSZ döntésétől függetlenül is kész megtámadni Irakot.  • Tippek
  • Hírek