Bush nem megy el az ENSZ-be

2003.03.10. 22:20
Gerhard Schröder kész részt venni az ENSZ BT újabb iraki határozatának szavazásán, Jacques Chirac még nem döntött. Tárik Áziz iraki miniszterelnök-helyettes elítélte az amerikai agressziót és kijelentette: Irak kész az utolsó töltényig harcolni.
George Bush amerikai elnök nem megy New Yorkba, az újabb iraki határozat elfogadásáról döntő biztonsági tanácsi szavazásra - közölte hétfőn a Fehér Ház szóvivője. Ari Fleischer sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok a szokásos, nagyköveti szintű voksolásra készül.

Schröder jönne, Chirac még nem tudja

Dominique de Villepin francia miniszterelnök múlt hét pénteken a Biztonsági Tanács ülésén indítványozta, hogy a BT 15 tagja állam- vagy kormányfői szinten szavazzon az ENSZ székhelyén a második iraki határozatról.

Az amerikai elnök szóvivője szerint a francia javaslat "nem keltett nagy érdeklődést a BT tagjai között". Az érintett államok közül eddig egyedül Gerhard Schröder német kancellár jelezte, hogy kellő érdeklődés, elegendő számú állam- vagy kormányfő jelenléte esetén kész részt venni az ülésen.

Franciaország az Iraknak március 17-éig határidőt szabó határozattervezet ellen fog szavazni az ENSZ Biztonsági Tanácsában - közölte hétfő este Jacques Chirac köztársasági elnök. Mint hozzátette, a maga részéről még nem döntötte el, hogy személyesen elmegy-e a Biztonsági Tanács ülésére.

Robotrepülők után nyomoznak a fegyverellenőrök

Colin Powell amerikai külügyminiszter hétfőn a guineai külügyminiszterrel megtartott találkozója után a 7,45 méteres szárnyfesztávolságú, vegyi fegyver célba juttatására alkalmas pilóta nélküli iraki repülőgépről kijelentette, hogy annak mindenkit aggodalommal kellene eltöltenie. A külügyminiszter úgy vélte, ez az információ is - sok mással együtt - azt mutatja, hogy Irak nem változik.

Ewen Buchanan, a fegyverzetellenőrök vezetőjének szóvivője hétfőn leszögezte, hogy Hans Blix pénteken a Biztonsági Tanács előtt elhangzott szóbeli tájékoztatójában szólt a pilóta nélküli iraki repülőgépről is. Az ENSZ Felügyeleti, Ellenőrzési és Vizsgálati Bizottságának (UNMOVIC) vezetője a témáról a következőket mondta: az ellenőrök tanulmányozzák a távirányítású repülőgépek iraki programját, számos helyszínt ellenőriztek, s adatokat gyűjtöttek a talált különféle modellek hatótávolságának és más képességeinek felmérésére.

Mint a pénteken kiosztott, 173 oldalas különbeszámolóban olvasható, a legutóbbi szemlék során derült fény egy 7,45 méteres szárnyfesztávolságú pilóta nélküli repülőgép létezésére, amelyet Irak nem jelentett be. A gép már túlesett a próbarepülésen. További vizsgálatok szükségesek a pilóta nélküli gép tulajdonságainak megállapítására, valamint annak kiderítésére, hogy hatótávolsága meghaladja-e a 150 kilométert.

Az utolsó töltényig védik Bagdadot

Irak kész az utolsó töltényig harcolni - jelentette ki hétfőn Bagdadban Tárik Aziz iraki miniszterelnök-helyettes.

"Nem adjuk meg magunkat. Mindenki készen áll a harcra - a hadsereg, a nép, a párt" - mondta újságírók előtt, a hatalmon lévő Baasz Pártra utalva. Elítélte az Egyesült Államok "azért követelnek új határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsától, hogy nyomást gyakoroljanak a nemzetközi közösségre a háború megkezdése érdekében, nem pedig azért, hogy ellenőrizzék, csakugyan befejeződött-e Irakban a tömegpusztító fegyverek leszerelésének folyamata.

"Nem fogják tudni elfoglalni Bagdadot" - fogadkozott, kitérve arra, hogy feltevése szerint az amerikai hadsereg megint megpróbálja majd lerombolni az iraki főváros hídjait, mint az első öbölháborúban, 1991-ben. "Megvannak a terveink hídjaink megvédésére, de nem tárhatom fel ezeket" - idézett nyilatkozatából az AFP.

A bagdadi tájékoztatási minisztérium szóvivője eközben tagadta, "újabb nevetséges amerikai hazugságnak" nevezte azt a washingtoni védelmi tárca által közzétett értesülést, miszerint Irak háború esetén fel akarná gyújtani olajkútjait, s e célból robbanóeszközöket helyezett el a kirkuki olajmezőknél. "E hazugság még a válaszunkra sem méltó" - mondta.  • Tippek
  • Lakáshitel