Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Amerika kész átdolgozni ultimátumos javaslatát

2003.03.11. 13:16
A biztos kudarc tudatában az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mégsem bocsátja szavazásra kedden az Iraknak március 17-i határidőt szabó határozati javaslatát. Mindkét ország kész változtatni a javaslaton a bizonytalan országok megnyerése érdekében. Végső esetben azonban az amerikaiak készek megegyezés nélkül is támadni.
Mivel Franciaország biztosan megvétózná, határozati javaslata beterjesztésének elhalasztása mellett döntött az Egyesült Államok és Nagy-Britannia. Az amerikaiak már kedden megszavaztatták volna az Iraknak március 17-i ultimátumot szabó javaslatukat, azonban hétfő éjszakáig nem sikerült biztosítani az ehhez szükséges többséget a Biztonsági Tanácsban.

Hozzájárulás nélkül is támadnának

A vétóval Franciaország még többségi támogatás esetén is megbuktathatja a javaslatot, azonban ez már jelentős politikai kockázatot jelentene Jacques Chiracnak. George W. Bush amerikai elnök múlt csütörtökön nyilvánvalóvá tette, hogy Amerika akár az ENSZ újabb határozatának hiányában is kész megtámadni Huszein diktatúráját.

Még nem döntöttek

"Még nem született meg a végső döntés" - válaszolta az Index kérdésére Nancy Goodman Brinker, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete. Mint mondta, még mindig bíznak abban, hogy létezik diplomáciai megoldás a BT megosztottságának csökkentésére. De még ha nem is születik megállapodás, szövetségeseikkel készek Irakot az 1441-es határozat betartására kényszeríteni - mondta el a nagykövet. "Reméljük, erre nem lesz szükség" - tette hozzá Brinker.

Átdolgoznák a javaslatot

A diplomácia első lépéseként mind az Egyesült Államok, mind Nagy-Britannia jelezte, hogy kész egyeztetéseket folytatni a határozati javaslat tartalmáról. "Vizsgáljuk, hogy össze lehet-e állítani egy tesztsort az iraki együttműködés mértékének meghatározására" - nyilatkozta az AP-nek Jeremy Greenstock brit ENSZ-nagykövet. Mint mondta, még nem született döntés a módosító javaslatról, csak lehetőségeket említett meg.

Március végéig kaphat időt Huszein

A BT hétfői, zárt ajtók mögött folytatott megbeszéléséről kiszivárgott információk szerint Greenstock felvetése szerint Huszeinnek március 17-ig határozott politikai döntést kellene hoznia a leszerelésről. Amennyiben ez ellenőrizhetően megtörténik, akkor egy hosszabb időszak állna rendelkezésre Irak teljes leszerelésének ellenőrzésére - mondták el az AP-nek nevük elhallgatását kérő diplomaták.

Greenstock azt is egyértelműen jelezte, hogy a meghosszabbított ultimátum is legfeljebb március végét jelentené. Nem tudni azonban, hogy az ellenőrzések folytatására a jelenleginél minimálisan hosszabb időt ajánló javaslat elég lesz-e a jelenleg bizonytalan hat BT-tagállam megnyerésére.  • Vennék
  • Hírek