Alfréd
-2 °C
2 °C

Amerikának elege van az iraki válságból

2003.03.13. 06:12
"Ideje véget vetni" az iraki válságnak - jelentette ki Condoleezza Rice, George W. Bush elnök főtanácsadója. Huszein diktatúrája együttműködési készségét bizonyítandó bemutatta az ENSZ jelentésben eltitkolt robotrepülőgépét. A gyárlátogatáson részt vevő nyugati újságírók szerint a repülő, "házilagos gyártásúnak" tűnik. Hónapokig tartó viták után New York városi tanácsa háborúellenes határozat elfogadásával csatlakozott a városok a békéért mozgalomhoz.
"Kimerülőben vannak az iraki válság békés megoldásának lehetőségei" - jelentette ki Ari Fleischer fehér házi szóvivő. Mint mondta, Bush nem fog "örökké újabb és újabb haladékot adni" a diplomáciai rendezésre. Véleménye szerint utolsó szakaszába értek az egyeztetések.

New York ellenzi a háborút
Hónapokig tartó viták után New York városi tanácsa háborúellenes határozat elfogadásával csatlakozott a városok a békéért mozgalomhoz. A szerdán eset elfogadott határozat szerint New York ellenzi az Irak elleni háborút, amelyet csak a legvégső esetben tart elfogadhatónak, ha "minden más lehetőséget kimerítettek már annak elérése érdekében, hogy Irak teljesítse az ENSZ Biztonsági Tanácsának a határozatait".
New Yorkban, ahol a szeptember 11-i terrortámadások csaknem háromezer ember életét oltották ki, a vita felkavarta az érzelmeket. Sokan úgy érezték, hogy a terrorizmus elleni harcban jelképpé vált város háborúellenes állásfoglalása nem a legjobb üzenetet közvetítené a Perzsa-ölben felvonuló amerikai katonáknak.
A városok a békéért mozgalom tavaly szeptemberben indult útjára és azóta már csaknem 130 település csatlakozott hozzá, köztük olyan városok, mint Los Angeles, Chicago, Portland, Milwaukee, vagy a Michigan állambeli Kalamazoo, amelynek a tanácsa republikánus többségű.

Elég volt

Fleischer nem tudta megmondani, mikor terjeszthetik a Biztonsági Tanács elé a módosított amerikai-brit határozati javaslatot - jelentette az MTI. Huszeinnek mindenesetre az amerikaiak szerint kevés ideje maradta a teljes leszerelésre. "Álláspontunk szerint elég volt, ideje véget vetni" az iraki konfliktusnak - nyilatkozta Condoleezza Rice, George W. Bush főtanácsadója.

Kivonuló ellenőrök

A háborús készülődést jelzi, hogy az ENSZ kuvaiti területre vezényelte vissza a határ közelében az iraki oldalon szolgálatot teljesítő ellenőreit. Az Iraki-Kuvaiti Megfigyelő Misszió 1991 április 9. óta ellenőrzi a két ország demilitarizált határát.

Irak szerint felderítőgép az eltitkolt repülő

Mindeközben Irak mindent megtesz együttműködési készsége bizonyítása érdekében. Szerdán újságíróknak bemutatták azt az RPV 38 kódszámú, vegyi fegyverek célba juttatására is alkalmas pilóta nélküli repülőgépet, melyet Irak nem említett az ENSZ elé terjesztett vallomásában. Az eltitkolt, a világszervezet határozatait megsértő gép iraki vélemény szerint kizárólag felderítő eszközként vethető be.

A repülőgép az üzemben járt külföldi újságírók szerint kezdetleges kivitelezésűnek tűnik: a fémvázra faburkolatot szereltek, egy orr- és egy farmotorral látták el, és a szerkezet tetején kandikáló antenna utal arra, hogy távirányítással működtetik.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft