Amerika brit segítség nélkül is támadna

2003.03.12. 10:19
Az Irak határán állomásozó, immár 225 ezres amerikai haderő akár egyedül is kész támadni - jelentette be Donald Rumsfeld. Az amerikai védelmi miniszter szerint bizonytalan Nagy-Britannia jövőbeni szerepe. A brit kormány értetlenül áll Rumsfeld nyilatkozata előtt.
Akár Nagy-Britannia segítsége nélkül is kész megtámadni Irakot az Egyesült Államok - jelentette ki Donald Rumsfeld. Az amerikai védelmi miniszter szerint ugyan a Bush-kormányzatnak "minden oka megvan, hogy bízzon" Nagy-Britannia jelentős hozzájárulásában, de felkészült arra is, hogy egyedül marad a katonai akcióban- írja az AP.

Döntés döntés után

Kattintson a nagyításhoz! A britek jövőbeni szerepéről csak azután születik döntés, ha a háborúról már határoztak - mondta el sajtótájékoztatóján Rumsfeld. Nagy-Britannia az amerikaiak egyedüli szövetségese, amelyik már katonákat is küldött a Perzsa-öböl térségébe.

A brit közvélemény háborúellenes hangulata miatt azonban Blairt kényelmetlen helyzetbe hozhatja a részvétel az ENSZ felhatalmazása nélkül indított akcióban.

A britek nem értik

Ennek ellenére a brit kormány meglepetésének adott hangot Rumsfeld nyilatkozatával kapcsolatban. Erre reagálva a védelmi minisztérium közleményt adott ki, eszerint a Rumsfeld által elmondottak csak annyit jelentenek, hogy a második ENSZ-határozat megszavazása "Nagy-Britannia számára fontos".

Brit feltételek Huszeinnak

A britek szerint a háború elkerülhető, ha Huszein teljesíti azt a hat feltételt, amit az új ENSZ határozatba is szeretnének belevetetni. Ezek közül a legfontosabbak: Huszein a tévék előtt semmisítse meg tömegpusztító fegyvereit, és mintegy tízezer liternyi antraxot. Emellett Irak fogadjon több fegyverzetellenőrt, és számoljon el a távirányítható repülőkkel.

A védelmi miniszter bejelentése szerint egyébként az öböl térségében állomásozó amerikai csapatok létszáma már meghaladta a 225 ezer főt, és még további csapatok vannak úton.  • Tippek
  • Betét