16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

A büfések már bosszút álltak Franciaországon

2003.03.12. 11:40
"Szabadságkrumpli" és "szabadság-piritós" - a Franciaország előre bejelentett vétóján feldühödött amerikai törvényhozók ezentúl így fogják hívni a sültkrumplit (french fries) és a bundáskenyeret (french toast). A képviselők ezen felül megvonnák az amerikai támogatást az Irak újjáépítésére pályázó francia cégektől. Tom DeLay szerint fölösleges a bosszú, Franciaország "épp eléggé elszigetelte önmagát".
Bosszút állt a franciákon az amerikai képviselőház három büféje. Chirac francia államfő vétójának bejelentése után megváltoztatták a hasábburgonya (french fries) és a bundás kenyér (french toast) - írja a CNN. A kulináris élvezetek kedvelői a nevezett termékeket ezentúl "szabadságkrumpli" és "szabadság-pirítós" néven rendelhetik meg.

A magánszektor is szankcionál

A névváltoztatást Walter Jones és Bob Ney republikánus képviselők kezdeményezték. A mozgalom nem állt meg a törvényhozásban, országszerte több magántulajdonú étterem hasonló lépésre szánta el magát.

Kisstíl, nagy felháborodás

"Mai akciónk kisstílű ugyan, de jól mutatja, mekkora felháborodást váltott ki úgynevezett szövetségesünk döntése" - nyilatkozta az egyik kezdeményező, Bob Ney. A névváltoztatásról Ney elnöklése mellett a képviselőház ügyrendi bizottsága döntött.

Az ételnevek "franciátlanítását" Walter Jones kezdeményezte. Az észak-karolinai képviselő választókerületében több katonai bázis is van, ahonnan több ezer katona indult Irak megtámadására. "Néztem a búcsúzkodó katonákat, és megfogott a haza- és szabadságszeretetük. Franciaország önérdekű politikája teljesen kiábrándított" - indokolta javaslata benyújtását Jones.

Pénzt sem adnának

A franciák háborúellenes politikája már több képviselő dühét kiváltotta. Jim Saxton republikánus képviselő javaslata megtiltaná az Irak újjáépítésében részt venni kívánó francia vállalatoknak nyújtott amerikai anyagi támogatást. Egy másik javaslat a francia importtermékeken állna bosszút, a borokon narancssárga figyelmeztető-matricát helyezne el "vigyázat, ökörvérrel tisztítva" felirattal.

Franciaország megát bünteti

A képviselőház többségi republikánus frakciójának vezetője, Tom DeLay szerint azonban szükségtelen Franciaországot sújtó rendelkezéseket hozni. "Nem hiszem, hogy bosszút kéne állnunk a franciákon, már épp elégé izolálták magukat politikájukkal" - nyilatkozta a CNN-nek. A hírcsatorna nem tudta megszólaltatni Franciaország washingtoni nagykövetségének képviselőit.  • Tippek
  • Hírek