Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Bor és ásványvíz bojkottal büntetnék a franciákat

2003.02.13. 15:05
Szigorítaná a francia ásványvizekre vonatkozó egészségügyi szabályozást és a figyelmeztető matricával cimkézné fel a francia borokat amerikai republikánusok egy csoportja. A háborúval szintén szembeszegülő németeket az ország területén állomásozó amerikai csapatok kivonásával büntetnék a képviselők. Bush politikáját a demokraták is támogatják.
A francia termékek forgalomba hozatalának korlátozásával és az amerikai csapatok Németországból történő kivonásával büntetné az amerikai háborús törekvéseket megvétózó országokat republikánus képviselők egy csoportja. Dennis Hastert, a képviselőház szóvivője a francia üveges ásványvíz és bor importját nehezítené meg.

Figyelmeztettnének az ökörvérre

Elképzelései szerint a francia borok üvegén "élénknarancsszínű figyelmeztetést" kellene elhelyezni arról, hogy a borokat "ökörvérrel tisztítják". "Az embereknek tudnia kell, hogy készítik boraikat a franciák" - idézi Hastert a Washington Post. Republikánus párttársainak bemutatott tervében a szóvivő új, szigorúbb egészségügyi szabványokat vezetne be a francia ásványvizekre.

A Post kérdésére válaszoló amerikai borterjesztők szerint a franciák a kilencvenes évek eleje, a kergemarhakór kitörése óta nem használnak ökörbort a bor előállítása során.

Világpolitikai szerepüket vesztik

"Franciaország és Németország hitelüket és világpolitikai szerepüket vesztik" - jelentette ki Tom DeLay a képviselőház többségi republikánus frakciójának vezetője. A törvényhozásban egyre többen pártolják a Németországban állomásozó 71 455 amerikai katona nagy részének kivonását.

Kivonulás Németországból?

James Jones tábornok, az Európában állomásozó csapatok főparancsnoka nemrégiben az amerikai hadsereg európai átcsoportosítására, lényegében a németországi haderő leépítésére vonatkozó terveket mutatott be a képviselőknek - írja a Post fehér házi forrásokra hivatkozva.

A demokraták is Busht támogatják

Bush külpolitikáját a demokraták is támogatják. Szerdán Tom Lantos "megvetésre sem méltónak" minősítette a vétózó országok álláspontját, csütörtökön Joe Liberman, a Demokrata párt egyik lehetséges elnökjelöltje biztosította "teljes támogatásáról" az elnök Irak leszerelésére vonatkozó elképzeléseit.