Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Bush diktálhatott a CIA-nak

2004.01.26. 19:28
A demokrata elnökjelöltek élesen támadják George Busht, miután az amerikai fegyverzetellenőrök lemondott vezetője úgy nyilatkozott: Iraknak a háború előtt már nem voltak tömegpusztító fegyverei. Az elnöki szóvivő szerint bármit is találnak vagy nem találnak a szakértők Irakban, a háborúról hozott döntés helyes volt.
George Bush amerikai elnök félrevezette a kongresszust és az amerikai népet - ezt állítják a Fehér Ház elhódítására pályázó demokrata párti politikusok, akik az iraki tiltott fegyverek után kutató amerikai ellenőrök minap lemondott vezetőjének a szavait olvassák a fejére.

David Kay, az amerikai fegyverzetellenőrök vezetője lemondásakor úgy nyilatkozott, hogy Iraknak a háború előtt már nem voltak tömegpusztító fegyverei, így erősen kétli, hogy valaha is előkerülhet még bármi.

Első kézből kívánt tájékozódni

A The Washington Post hétfői beszámolója szerint John F. Kerry massachusettsi szenátor felrótta az elnöknek, hogy félrevezette a népet, önkényesen választotta meg a háború időpontját, amikor kijelentette, hogy lejárt a diplomácia ideje. Kerry külön felhívta a figyelmet Dick Cheney alelnök szerepére, aki a szenátor szerint az iraki fenyegetés ecsetelésében élen járt és egyértelműen eltúlozta a veszélyt. A szenátor szerint még mindig megválaszolatlan a kérdés, mit keresett az alelnök a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) székházában a háború előtti hetekben.

Dick Cheney látogatásait annak idején úgy magyarázta, hogy első kézből akart tájékozódni, de nem befolyásolta az elemzőket a hírszerzési jelentések elkészítésében.

Az elnökjelöltek szerint

Wesley Clark négycsillagos tábornok, a NATO európai erőinek volt főparancsnoka úgy vélte, hogy a politika diktált a hírszerzésnek, és ezért súlyos csorba esett az Egyesült Államok szavahihetőségén a tömegpusztító fegyverek kérdésében.

John Edwards és Joseph Lieberman szenátorok, noha 2002 őszén megszavazták az elnököt a háború elindítására felhatalmazó kongresszusi határozatot, átfogó vizsgálatot javasoltak az ügyben. John Kerry, aki szintén igennel szavazott, hangsúlyozta hogy az elnök a kongresszus felhatalmazásának feltételeit megszegve anélkül indította el a háborút, hogy egy "legitim koalíciót" hozott volna létre és kimerítette volna az ENSZ által kínált lehetőségeket.

Fegyverkoncepciók a tervezőasztalon

David Kay az NPR közszolgálati rádiónak nyilatkozva kijelentette, hogy nem Bush elnök tartozik magyarázattal a népnek, hanem az amerikai hírszerzés tartozik magyarázattal az elnöknek. Kay az interjúban elmondta, mit kell érteni az elnök január 20-i, az unió helyzetét értékelő beszédében elhangzott mondaton, amely szerint Irakban "tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos programtevékenységeket" azonosítottak.

A megfogalmazás azt jelenti, hogy iraki tudósok, mérnökök különféle fegyverek, fegyverkoncepciók kidolgozásán munkálkodtak, de elképzeléseik nem jutottak túl a tervezőasztalon. Az elnök a kifejezést Kay tavaly őszi köztes jelentéséből emelte be a beszédbe.

A The New York Timesnak Kay azt mondta, hogy az amerikai hírszerzés nem látott át az iraki tudósokon, akik csak mímelték a különféle fegyverek tervezését, miközben a pénzt másra használták. "Az egész dolog irányított programból a korrupció melegágyává vált" - mondta a szakértő.

Fehér Ház: helyes döntés

A Fehér Ház hétfőn azt ígérte, hogy felülvizsgálják az iraki tömegpusztító fegyverek veszélyeiről szóló hírszerzési jelentéseket, mivel a hadműveletek áprilisi befejezése óta egyetlen tiltott fegyvert sem találtak s az utánuk kutató szakértők csoportjának minap lemondott vezetője szerint nem is fognak, mert már a háború előtt sem léteztek. Scott McClellan fehér házi szóvivő hétfőn közölte, hogy össze fogják vetni a háború előtti hírszerzési jelentéseket azzal, amit az Iraki Vizsgálati Csoport a helyszínen tapasztal. Az elnöki szóvivő leszögezte, hogy bármit is találnak vagy nem találnak a szakértők Irakban, a háborúról hozott döntés helyes és ezt csak megerősítik a mai ismeretek. Hangsúlyozta, hogy nem szabad elsietett következtetésekre jutni, hanem meg kell várni, hogy az Iraki Vizsgálati Csoport befejezze a munkáját.