Árpád
-2 °C
3 °C

Kivonnak 8 ezer amerikait Irakból

2008.09.05. 22:32
George Bush amerikai elnök a jövő év elején nyolcezer fővel fogja csökkenteni az Irakban állomásozó amerikai csapatok létszámát - szivárgott ki pénteken a washingtoni védelmi minisztériumból. Az értesülés szerint Bush kedden tesz bejelentést a létszámcsökkentésről a washingtoni Nemzetvédelmi Egyetemen.

Az elnök a Pentagon vezetőinek javaslatát követve el fogja rendelni, hogy az új év első napjaiban egy 3500-4000 fős harcoló dandár hagyja el Irakot. Később egy tengerészgyalogos zászlóalj és néhány ezer főnyi támogató egység is távozik. Utóbbiak között hazautaznak olyan katonai rendőrök is, akik az utóbbi egy év során teljesítettek szolgálatot az ázsiai országban; őket a Bush által 2007 elején elrendelt csapaterősítési terv keretében helyezték ki Irakba.

A kongresszus csapatkivonást sürgető tagjait bizonyára nem fogja kielégíteni ez a csekély mértékű létszámcsökkentés; a demokraták erőteljesebb kivonást várnak, különösen az erőszak csillapodása miatt. A tavalyi csúcshoz képest mostanra 80 százalékkal csökkent az erőszakcselekmények száma.

Robert Gates védelmi miniszter és Mike Mullen, az amerikai vezérkari főnökök vezetője szerdán tájékoztatta Busht a csapatkivonással kapcsolatos álláspontjáról. Véleményük szerint néhány hónapon belül egy dandárral csökkenthető a létszám, ezt azonban a jövő év elejéig nem tanácsos megtenni.

A Pentagon jelenleg 15, egyenként 3-5 ezer fős dandárt állomásoztat Irakban, ahol más alakulatokkal együtt összesen mintegy 146 ezer amerikai katona szolgál.

George Bush mandátuma január 20-án jár le, a további csapatcsökkentés menetrendjéről, illetve a valószínű afganisztáni erősítésről már a következő elnök fog dönteni. Barack Obama demokrata párti elnökjelölt korábban jelezte: 16 hónapon belül minden harcoló alakulatot kivonna Irakból. A republikánus elnökjelölt, John McCain annyit mondott, hogy a hadsereg parancsnokainak tanácsára támaszkodna. Mindketten afganisztáni létszámnövelést szorgalmaznak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?