Bernadett
0 °C
4 °C

Bush figyelmeztette Pekinget

2001.04.09. 18:16
George Bush amerikai elnök hétfőn figyelmeztette Pekinget: az amerikai kémrepülőgép személyzetének elhúzódó fogva tartásával növekszik annak eshetősége, hogy kárt szenvednek az amerikai-kínai kapcsolatok.
Az Egyesült Államok egyik felderítő repülőgépe több mint egy héttel ezelőtt Kína légterének közelében összeütközött egy kínai vadászgéppel. A lezuhant kínai gép pilótája minden jel szerint szörnyethalt, az amerikai gép azonban - csodával határos módon - súlyosan megrongálódva is képes volt leszállni Hajnan szigetén, ahol a kínaiak őrizetbe vették a fedélzeten tartózkodó 24 amerikait.

George W. Bush
fotó: EPA
Kína bocsánatkérést követel, az amerikaiak viszont csak addig voltak hajlandóak elmenni, hogy sajnálkozásukat fejezték ki a kínai pilóta feltételezhető halála miatt. Az Egyesült Államok azt állítja: semmi felróhatót nem cselekedett: felderítő gépe nemzetközi légtérben repült, az incidensben érintett kínai pilóta pedig már korábban is töbször "bravúroskodott", és veszélyesen megközelítette a rendszeresen a térségben repülő amerikai gépeket.

Az amerikai gép útvonala kívül esett azon a sávon, amelyen belül a parti állam területi fennhatósága érvényesül. Igaz, a 200 mérföldes gazdasági övezeten belül volt, de az a nemzetközi tengerjog értelmében csak korlátozott jogokat biztosít a parti államnak.

Megőrizni az 'arcot'

Bush hétfőn kabinetülést tartott. Ennek kezdetén újságírók előtt megerősítette: a diplomáciai csatornák igénybe vételével intenzíven dolgoznak a megoldáson. Ez - az amerikai médiában nyilatkozó szakértők szerint - a történtek amerikai minősítését illetően nyilvánvalóan olyan formula megtalálását célozhatja, ami mindkét fél számára lehetővé teszi "arcának megőrzését": ami tehát lehetőség szerint közel áll az amerikai bocsánatkéréshez, de mégsem bocsánatkérés.

Erősen egyeztetnek

Bush a nyilatkozatban elismerte, hogy a színfalak mögötti diplomáciai alkudozás időigényes. Figyelmeztetett azonban egyúttal arra, hogy minél tovább tartják fogva a kínaiak a gép 24 főnyi személyzetét, annál nagyobb az eshetősége a kétoldalú viszony általános megromlásának.

Amerikai szakértők meglátása szerint Pekingben a külügyi vonal fogékony lenne az amerikai érvekre, de a keményvonalas katonai szárny nem hajlik a kompromisszumra.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár hétfőn felajánlotta, hogy közvetít az Egyesült Államok és Kína között az amerikai felderítőgép körül kibontakozott válságban, bár hangsúlyozta: bízik abban, hogy a közvetlen tárgyalások eredményre vezetnek.

Engedélyt kértek a gép lelövésére?

Egy kínai vadászpilóta engedélyt kért annak az amerikai kémrepülőgépnek a lelövésére.A gépével szintén a levegőben lévő pilóta ugyanis látta, miképpen ütközött az amerikai gép egy másik kínai vadászgéppel - adta hírül egy hongkongi lap hétfőn. Az irányítótoronyban ülő parancsnokok megőrizték józanságukat, és megtagadták az engedélyt. Az amerikai gép lelövése ugyanis háborús cselekmény lett volna, míg az ütközés csak baleset volt - mutatott rá a kínai forrás, amely a South China Morning Postot informálta. A pilóta ezután úgy manőverezett, hogy kínai területen leszállásra kényszerítse az EP-3-ast, amely megpróbált elrepülni - tette hozzá a lap az AFP szerint.