Kevés remény az amerikaiak gyors szabadulására

2001.04.08. 12:43
Egy héttel az amerikai kémrepülőgép Dél-kínai-tenger feletti ütközése után egyre kevéssé valószínű, hogy gyorsan szabadon engedik a gép Kínában fogva tartott legénységét. Mialatt a diplomaták erőfeszítéseket tettek a helyzet megoldására, Chian Chien kínai miniszterelnök-helyettes megerősítette a Colin Powell amerikai külügyminiszternek elküldött, hivatalos bocsánatkérést követelő levél létezését. Washington továbbra sem hajlandó elnézést kérni az incidensért.
George W. Bush elnök egyszerre aggódik és nyakas ebben a kérdésben - jelentette ki Ari Fleischer elnöki szóvivő a CNN-nek. Úgy gondolja különben, hogy a diplomáciai erőfeszítések a kínaiak kompromisszumokat nem ismerő nyilatkozatai ellenére eredményeket hozhatnak.

George W. Bush
Aggódik és nyakas
Amerikai diplomaták időközben harmadszor beszélhettek a Hajnan-szigetén fogva tartott legénységgel, ez alkalommal a kínai hivatalnokok jelenlétét mellőzve - nyilatkozta Fleischer. A kényszerleszállást végrehajtott kémrepülő 24 tagú legénysége igen jó hangulatban volt. A találkozón az összeütközés részleteit ismertették. Washington azt reméli, hogy az amerikai diplomaták mostantól fogva naponta beszélhetnek a legénységgel.

Chian Chien levelében azt írta Colin Powell amerikai külügyminiszternek, hogy továbbra sem elfogadhatóak az amerikai magyarázatok a felderítőgép és a kínai vadászgép egy héttel ezelőtti összeütközésére. A kínai nép rendkívül elégedetlen az USA eddigi közleményeivel.

Korábban különböző amerikai politikusok magabiztosan nyilatkoztak a rövidesen bekövetkező áttörésről. Az ilyen irányú remények mindenekelőtt az országaik közös nyilatkozatán dolgozó amerikai és kínai diplomaták munkájához kapcsolódtak. A felek ebben a dokumentumban az esetről alkotott nézeteiket fogalmazhatnák meg, hangsúlyozva a közös elemeket, és így egyengetve az utat a szerencsétlenül járt felderítőgép legénységének szabadon engedése előtt.

Az eltűnt kínai pilóta, Wang Wei felesége eközben levélben fordult Bush elnökhöz, megírva neki, hogy belebetegedett a gyászba, és kénytelen volt bevonulni egy klinikára. A kínai médiában nyilvánosságra hozott irományban a továbbiakban megfogalmazódik, hogy Bush és kormánya az eltűnt pilóta sorsával kapcsolatban hihetetlen részvétlenségről tesz tanúságot. Bár egyedül az USA viseli a felelősséget az összeütközés miatt, Bush túl gyáva ahhoz, hogy vállalja a bocsánatkérést - írta az asszony.  • Hírek
  • Hírek