Márk
13 °C
28 °C

Kína amerikai haditechnikához juthatott

2001.04.03. 14:46
Amitől a politikai elemzők féltek, bekövetkezett: Kína és az Amerikai Egyesült Államok közötti kapcsolatok minden egyes politikus nyilatkozatával romlanak, viszonyuk ellenséges és vádaskodó lesz. A Libération francia lap kommentárja szerint a kémrepülő esete jó alkalom arra, hogy a Tajvannak szánt amerikai fegyvereladás kérdését felelevenítsék. Kedden este amerikai diplomaták találkozhattak az EP-3-as őrizetbe vett legénységével.

Csiang Cö-min kínai államfő azt követelte keddi beszédében, hogy az Amerikai Egyesült Államok vállalja a felelősséget a kínai partok közelében történt vasárnapi repülőgép-balesetért. Az államfő elmondta: nem értik, hogy az amerikaiak miért küldik oly gyakran gépeiket Kínához oly közeli repülőzónákba. "Most a nemzetközi gyakorlat és törvények megsértése miatt az amerikai repülő összeütközött egy gépünkkel, betört a kínai légtérbe, és leszállt a mi reptérünkön" - mondta az államfő.

Mit keres a gép Kínában?

Hasonló hangnemben nyilatkozott a kínai külügyminisztérium szóvivője, Zhu Bangzao, aki úgy véli, hogy a kínai törvények és a nemzetközi gyakorlat alapján joguk van egy kivizsgálás lefolytatásához. Miután az amerikaiak a nemzetközi jogra hivatkozva azt nyilatkozták, hogy a kínaiak nem vizsgálhatják meg a gépet, a szóvivő gúnyosan megkérdezte: "Ha a gép független amerikai területnek számít, mit keres az Kínában?"

Hétfőn George W. Bush egy óra leforgása alatt kétszer is felszólította a kínai hatóságokat, hogy engedjék haza a repülőt és annak személyzetét. Az amerikai elnök a kínai választ a diplomáciai gyakorlattól eltérőnek nevezte, és szerinte a nyilatkozat nem szolgálja a két ország közötti kapcsolatok javulását.

Senki sem ismeri a személyzet sorsát

A vasárnapi baleset után röviddel három amerikai diplomata utazott Hajnan-szigetére, hogy a repülőgép 24 fős személyzetével felvegyék a kapcsolatot. A kínai hatóságok lassan reagáltak a kérésre, és csupán 60 órával a baleset után engedélyezték a találkozást, amelyre kedd este került sor Hajnan-szigetén.

A gép személyzetének sorsa ismeretlen, egyes források szerint elképzelhető, hogy a kínaiak nem a gépen tarják őket. A felderítő gép titkos hadászati eszközöket is tartalmazott, a Pentagon információi szerint a legénység már a baleset után közvetlenül elkezdte a titkos műszerek megsemmisítését. Minden jel arra utal, hogy a kínaiak ellenőrzésük alatt tartják a gépet, azt viszont senki sem tudja, hogy milyen információt szereztek meg a gépről. Colin Powell amerikai külügyminiszter a floridai Key Westben tartott sajtóértekezletén követelte a személyzet mielőbbi szabadon engedését, valamint a gép visszaszolgáltatását.

Fegyvereladás és Tajvan

A francia Libération keddi száma szerint az amerikai kémrepülőgép esete jó alkalom Kína számára, hogy ismét az amerikai-kínai viszony középpontjába helyezze a Tajvannak szánt amerikai fegyvereladásokat.

Amerikai republikánus képviselők a múlt hónapban, levélben kérték Bush elnököt, engedélyezze a 100 repülőgép és rakéta egyidejű figyelésére alkalmas ultramodern Aegis radarrendszer eladását a szigetországnak. A csúcsminőségű amerikai haditechnológiai rendszer eladásának hírére reagálva Csiang Cö-min kínai államfő a The Washington Post hasábjain azt üzente a Bush-kormánynak: "Minél több fegyvert adnak el (Tajvannak), mi annál nagyobb erőfeszítéseket fogunk tenni nemzetvédelmünk megerősítésére". A kínai katonai költségvetést a közelmúltban emelték 17,7 százalékkal.