Fehéroroszország befagyasztotta Bush és Rice vagyonát

2006.06.26. 16:14
Lukasenkóék befagyasztják Bush ottani vagyonát, ám nem tudni, van-e az amerikai elnöknek pénze Fehéroroszországban.
A fehérorosz hatóságok hétfőn bejelentették, hogy befagyasztják Fehéroroszországban George W. Bush elnök és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter bankszámláit és részvényeit. A minszki amerikai nagykövetséget egyelőre nem tudták elérni a hírügynökségek, hogy tisztázzák, egyáltalán rendelkeznek-e az amerikai vezetők fehéroroszági tulajdonnal.

A fehérorosz hatóságok "megfelelő és szimmetrikus" intézkedést akartak hozni válaszul arra a washingtoni döntésre, miszerint az Egyesült Államok befagyasztotta Alexander Lukasenko államfő minden USA-ban lévő vagyonát - jelentette be a fehérorosz védelmi bizottság titkára az állami televízióban. Viktor Seiman megjegyezte, hogy sem ő, sem pedig Lukasenko nem rendelkezik semmilyen számlával Amerikában.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió úgy értékelte, hogy szabálytalan volt a március 19-én rendezett fehérorosz választás és ezután rendelt el szankciókat a gyakorta " Európa utolsó diktátorának" minősített Lukasenko ellen.

Az USA már korábban befagyasztotta Lukasenko számláját

Az USA például idén júniusban szigorított a fehérorosz államfővel szembeni intézkedésein és akkor fagyasztotta be Lukasenko számláit. A zárolás mellett a washingtoni pénzügyminisztérium felvette Alekszandr Lukasenkót és kormányának más vezető tagjait azoknak a személyeknek a listájára, akikkel amerikai állampolgárok nem tarthatnak fenn kereskedelmi kapcsolatot.

A június közepén nyilvánoságra hozott listán szerepel az elnökön kívül a fehérorosz igazságügy-miniszter, a belügyminiszter, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, a titkosszolgálat főnöke, az országos választási bizottság vezetője, valamint az állami televízió és rádió elnöke.

Nem az első fehérorosz retorzió a mostani

Idén májusban Fehéroroszország megtiltotta az USA-nak és Kanadának, hogy e kért ország repülőgépei a fehérorosz légteret használják.

A minszki külügyminisztérium akkor azzal indokolta a lépést, hogy a két ország nem engedélyezte áprilisban Alekszandr Lukasenko repülőgépének technikai leszállását, amikor a miniszterelnök Kubába utazott.  • Bérelnék
  • Bankszámla