Kitiltja az amerikai és kanadai repülőgépeket Fehéroroszország

2006.05.25. 15:27
Áprilisban Kubába repült a fehérorosz miniszterelnök, útja közben Egyesült Államok és Kanada nem engedélyezte repülőgépének technikai leszállását. Válaszul a volt szovjet tagköztársaság vezetője megtiltja, hogy amerikai és kanadai repülőgépek használják Fehéroroszország légterét.

Fehéroroszország az ellene hozott korlátozásokra válaszul megtiltja, hogy amerikai és kanadai repülőgépek használják a légterét. A minszki külügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint a döntést annak nyomán hozták, hogy a fenti két ország nem engedélyezte a múlt hónapban Alekszandr Lukasenko repülőgépének technikai leszállását, amikor a miniszterelnök Kubába utazott.

Fehéroroszország kizárólag szimmetrikusan folyamodik megtorláshoz, a korlátozások csak erre a két országra vonatkoznak - mondta egy minszki külügyi szóvivő. Az még nem dőlt el, hogy mikor lép hatályba az intézkedés, és az sem, hogy az összes amerikai kanadai repülőgépre vagy csak a hivatalos személyeket szállítókra terjed ki.

A szóvivő közölte azt is, hogy Fehéroroszország keresetet nyújt be a nemzetközi jogi fórumokon, mert az Európai Unió, az Egyesült Államok és Kanada megtiltotta, hogy 36 magas rangú belorusz politikus a területükre lépjen. A szankciót az érintett országok a márciusi fehérorosz parlamenti választásokon tapasztalt visszásságok miatt határozták el.  • Tippek
  • Bankszámla