11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 1
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27. ÉLŐ
Belgium 0
Marokkó 1
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Lukasenkót kitiltották az EU területéről

2006.04.10. 19:40
Egyik európai uniós tagállamba se utazhat Alekszandr Lukasenko, Fehéroroszország újonnan megválasztott elnöke és az állam harminc vezető állami tisztségviselője. A kitiltással az EU tagállamai a választási csalások és az emberi jogok megsértése ellen tiltakoznak. Fehéroroszország válaszul hasonló korlátozásokat vezetett be.

Az Európai Unió története során első ízben hozott olyan döntést, hogy kitiltja területéről egy szomszédos, európai ország államfőjét. Az EU-tagállamok külügyminisztereinek hétfői luxemburgi tanácskozásán elfogadott vízumkiadási (s ezzel beutazási) tilalom Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnökre, s a rendszer 30 tisztségviselőjére vonatkozik.

Az Európai Unió ezzel a lépéssel a márciusi fehéroroszországi elnökválasztáson elkövetett csalások, a demokratikus jogok semmibe vétele miatt tiltakozik. A Fehéroroszországot 1994 óta vaskézzel irányító Alekszandr Lukasenkót Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter "Európa utolsó diktátorának nevezte.

Egy csatornát meghagytak

Lukasenkót március 19-én hivatalosan a szavazatok 83 százalékával választották meg harmadszor is a volt szovjetköztársaság államfőjévé. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelői szerint a választás nem felelt meg a demokratikus normáknak. A politikust a múlt szombaton a külvilág tiltakozásával mit sem törődve be is iktatták hivatalába.

Az EU a választási csalások és az emberi jogok megsértése miatt már korábban is hozott egy vízumtilalmi listát fehérorosz tisztségviselők ellen, azon azonban még csak hat név szerepelt. A mostani, kibővített névsoron például már ott van az elnöki adminisztráció vezetője, az oktatási, a tájékoztatási és az igazságügyi miniszter, a parlament alsó házának elnöke, a parlamenti két külügyi bizottságának vezetői, bírák, ügyészek, választási tisztségviselők.

A külügyminiszter ugyanakkor kaphat vízumot. Ezt EU-s források azzal magyarázzák, hogy Brüsszel szeretne megőrizni egy "csatornát", kapcsolatfelvételi lehetőséget a fehérorosz vezetéssel.

A fehérorosz ellenzék vezetője, Alekszandr Milinkevics jóval szigorúbb fellépést sürgetett, s állítólag több száz ember felvételét javasolta a listára. A külügyminiszteri tanácskozásról kiadott közlemény szerint az EU maga sem zár ki további szankciókat, illetve a lista bővítését. (A további szankciókon az értendő, hogy valószínűleg lépéseket tesznek az illetők külföldi vagyonának, bankbetétjeinek befagyasztására.)

Belarusz válaszlépések

A luxemburgban kiadott közlemény hangsúlyozza: ezek a lépések nem a fehérorosz lakosság ellen irányulnak, sőt, az EU szeretné támogatni az ottani civil társadalom erősödését. Az Európai Unió külföldi államfők közül eddig csak a zimbabwei és a burmai elnök ellen hozott hasonló vízumkiadási tilalmat.

"Fehéroroszország civilizálatlannak minősíti az Európai Unió és az Egyesült Államok álláspontját. A hasonló fellépések rövidlátóak és perspektívátlanok" - áll a fehérorosz külügyminisztérium internetes honlapján közzétett közleményben. A külügyminisztérium leszögezi: Fehéroroszország kénytelen meghozni a megfelelő válaszintézkedéseket. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően azok az azonos kategóriájú személyekre vonatkoznak.

A tárca szerint Unió és az Egyesült Államok nem változtathatja meg a fehérorosz nép döntését. "A fehérorosz állampolgárok abszolút az Európai többsége Alekszandr Lukasenkót választotta meg elnökévé. A mai döntés megmutatta, hogy Washington és Brüsszel nem képes tisztelettel fogadni egy független nemzet világosan kifejezett akaratát" - áll a közleményben.  • Hírek
  • Bankszámla