Letartóztatták a belarusz ellenzék vezérét

2006.04.27. 14:26
Tiltott tüntetésért letartóztatták Alekszandr Milinkevicset, a belarusz ellenzék vezérét és három másik ellenzéki vezetőt. A jelek szerint hat héttel a választások után Lukasenko elkezdte a leszámolást ellenfeleivel.

Tízezres tömegtüntetést tartott szerdán Minszkben a belarusz ellenzék. A hatóságok csütörtökön engedély nélküli demonstráción való részvétel vádjával letartóztatták Alekszandr Milinkevicset, a belarusz ellenzék vezérét. A nemzetközi megfigyelők szerint hiteltelen választásokon Milinkevics volt a legsikeresebb ellenzéki jelölt.

A letartóztatás mondvacsinált vádakon alapul. A szerdai tüntetést meglepő módon engedélyezték a hatóságok, de aztán illegálisnak minősítették a demonstráció helyszínére tartó menetet. A koholt vádak és a letartóztatás jelzi, hogy hat héttel a választások után Lukasenko elkezdte a leszámolást az ellenzékkel.

"Ez Lukasenko bosszúja" - kommentálta letartóztatását a Forbes hírügynökségnek Milinkevics.

A szerdai, a csernobili atombaleset huszadik évfordulóján az ügy kormányzati kezelése ellen tiltakozó tüntetésen Milinkevics mellett még három másik ellenzéki vezetőt is letartóztattak. Vintsuk Vjacsorkát, a Belarusz Népfront vezetőjét csütörtökön már tizenöt napi elzárásra ítélték.

Alekszandr Bukvosztovot, a Munkapárt elnökét és Milinkevics fő kampánystratégáját, Szergej Kaljakint nem sokkal Milinkevics előtt fogták el.

Lukasenko a héten már egyszer keresztbe tett az ellenzéknek. A hatóságok megtagadták a Kongresszusi Központ kiadását az ellenzéknek, ami a kormányzat Csernobil-politikáját bíráló konferenciát akart tartani. Lukasenko pár éve úgy döntött, hogy a sugárzás által leginkább érintett halálzóna immár lakható, és ingyen földadományokkal ösztönzi betelepülésre az elszegényedett belaruszokat.  • Hírek
  • Hírek