Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Szergej videói a csernobili szarkofág belsejéből

2006.04.20. 14:07
A most negyvenhárom éves Szergej Koselev 1989 óta filmezi a karbantartási munkálatokat a csernobili atomerőmű köré épített betonszarkofágban. A férfi jól keres és orvosai szerint a sugárzás nem károsította szervezetét, igaz, látása megromlott és a kalciumhiány miatt hat foga kihullott. Szergej állítólag megérzi a radioaktív sugárzás illatát, felvételein pedig néha titokzatos fehér pontok tűnnek fel.

A 43 éves Szergej Koselev három évvel az 1986. április 26-i reaktorrobbanás után lépett először a csernobili atomerőmű köré épített betonszarkofág belsejébe. Szergej kezébe egy kamerát nyomtak és azt mondták neki, rögzítse a karbantartási munkálatokat. Szergej, akit kollégái csak Stalkernek neveznek, azóta szinte minden héten a betonból, ólomból és acélból épített hatalmas betonkoporsóban jár.

Repedések a betonon


Szergej Koselev

A német Stern magazinban olvasható riport szerint Szergej feladata az, hogy havonta készítsen egy anyagot a szarkofág állapotáról. Amikor kamerájával a betonépítmény belsejébe lép, álarcot és sugárvédelmi ruhát visel. Nagyon fontos a sisak is, volt már ugyanis olyan kollégája, akinek a fejére esett egy darab a plafonról.

A fagy, az eső és hólé folyamatosan rongálja a betonszarkofágot. A hatalmas szerkezetet a felrobbant reaktor épen maradt falai tartják, amelyek a kétezer tonnányi beton súlya alatt egyre inkább megereszkednek.

A felvételekből kiderül, hogy a szarkofágon lévő repedések és lukak ma már összesen mintegy 100 négyzetmétert tesznek ki. A karbantartók folyamatosan igyekeznek befoltozni a lyukakat a betonon, a megroggyant részeken pedig tartóelemeket állítanak fel.

A munkát azonban jelentősen hátráltatja a sugárzás, a karbantartóknak ugyanis gyakran csak tizenöt percet szabad a betonépítmény belsejében tartózkodniuk. Ha Szergej netán kicsit tovább marad, a videón hallható sugárzásmérőjének sípolása, digitális kamerájának felvételein pedig a sugárzás miatt fehér pontok tűnnek fel, mintha kavarogna a hó.

Feszít a heréjük

„A szarkofágon belül olyan, mintha egy aknamezőn lépdelnél. Nagyon oda kell figyelni, hova lépsz” – mondja Szergej. A robbanás után megolvadt fűtőelemek és csövek bizarr formákat vettek fel, amelyeknek a reaktor operatőre neveket is adott. Az „elefántláb” például egy kerek, egy méter magas blokk rögtön a felrobbant reaktor mellett.

Néhányan a reaktorban dolgozók közül azt mondják, azonnal megérzik, ha valahol túl magas a sugárzás: ilyenkor megfájdul a fejük, a talpuk ég és feszít a jobb heréjük. Szergej azt állítja, hogy a sugárzás illatát is megérzi, ami olyan friss, mint amikor egy zivatar után beleszagolunk a levegőbe.

A szarkofágba kétszáz tonna rádioaktív hulladékot temettek. Ha a betonfedél beomlik, ismét radioaktív porfelhő kerül a levegőbe. Évek óta tart ezért a vita, hogy egy új boltíves csarnokot kellene a csernobili atomerőmű fölé emelni. Ennek az építménynek az alapterülete nagyobb lenne egy focipályánál, a magassága pedig meghaladná a Szabadság szoborét. Az új szerkezetet síneken tolnák a régi rozsdás szarkofág fölé. Az Arche nevű projekt 650 millió euróba kerülne, és ez lenne a világ legnagyobb mozgatható építménye.

Otthagyta a fogát

Ha a 43 éves Szergej túléli a következő hét évet, ötven évesen nyugdíjba vonulhat. A romos reaktorban dolgozó embereknek 56 nap szabadság jár, és a fizetés az Ukrajnában szokásos 150 eurós (mintegy 40 ezer forint) átlagkereset négy- ötszöröse. A reaktor felrobbanása után a magas fizetésekkel toboroztak embereket, és mindenki kapott egy új lakótelepi lakást a karbantartását végző munkásoknak épített Szlavutics nevű új városban.

Tekintse meg képeinket!

"A szarkofág olyan nekem mint a dopping vagy a drog" – mondja Szergej. A férfi gyermekkora óta dadog és mínusz öt dipotriás szemüveget hord. A szeme a sugárzás miatt romlott el, és mára hat foga is kihullott, mert a szervezete a rádioaktivitás miatt folyamatosan kalciumot veszít. A pajzsmirigye állandóan duzzadt, de ez mindenkinél így van, aki Csernobilban dolgozik. Az évente elvégzett orvosi vizsgálatok eddig semmilyen komoly elváltozást nem mutattak ki nála.

Szergej az elmúlt években hét vele egyidős kollégáját veszítette el. Az operatőr meg van győződve arról, hogy halálukat nem a sugárzás okozta. Az egyik a maga által főzött vodkától halt meg, elhitte ugyanis, hogy a szesz megvéd a sugárzástól. A másik kollégája halálát nyelvrák okozta, de Szergej szerint ez a sok füstszűrő nélküli cigaretta miatt volt, a többiek infarktust vagy agyvérzést kaptak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Vennék
  • Hírek