Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Csernobili örökség: sugárzó zöldségek a moszkvai piacokon

2006.01.19. 07:31
A csernobili katasztrófa után húsz évvel is szép számmal akadnak radioaktív élelmiszerek a moszkvai piacok standjain. A sugárzó élelmiszerek Oroszország nyugati részéről, illetve Fehéroroszországból származnak.

A moszkvai piacokon 2005-ben 830 kilogram radioaktív terméket koboztak el a hatóságok. Ez az összeg nem sokkal marad el az elmúlt években begyűjtött mennyiségektől: 2004-ben 986, 2003-ban 1000, 2002-ben 3000, 2001-ben pedig 1500 kilogrammnyi sugárszennyezett élelmiszert koboztak el - jelentette be a Radon szóvivője. A Radon az az önkormányzati szervezet, amelyik Moszkva radioaktív sugárzásoktól való mentesítéséért felelős.

"A sugárszennyezett élelmiszerek legnagyobb részét gombák és bogyók (áfonya és fekete áfonya) alkotják. Ezek a növények olyan területeken nőnek, amelyek a csernobili atomerőműben bekövetkezett robbanáskor megfertőződtek" - magyarázta a szóvivő. "Két évvel ezelőtt ugyan találtunk sugárzó húst, az áruházakban azonban igen ritkán bukkanunk ilyen termékre" - mondta el a szóvivő. A gombák és bogyók a föld közelében jobban ki vannak téve a radioktív szennyeződéseknek. Előfordul, hogy a radioaktív talajon növekedő fák gyümölcsei nem fertőződnek meg - mondta el a szóvivő.

Minden piacon rendelkezésre áll egy állatorvosi laboratórium, ahol megvizsgálják a beérkező termékeket, az áruházakba pedig rendszeresen járnak állatorvosok. Amennyiben radioaktív termékre bukkannak, a Radon illetékese a helyszínre siet és elszállítja azt.

A Csernobil 4-es blokk a katasztrófa után

A csernobili atomerőmű 4. számú blokkjában 1986. április 26-án következett be robbanás. A baleset után a súlyosan szennyezett területek lakosságát kitelepítették. A Zónába eredetileg mintegy ezerháromszázan tértek vissza, de az 1992-es erdőtüzek idején többen ismét elhagyták egykori lakhelyüket. 2002-ben mintegy négyszázötven, többnyire idős ember élt a tiltott övezetben. Az önkéntes visszatelepülők főként a saját kis gazdaságukban megtermelt és a közeli erdőkből kikerülő, sugárszennyezett élelmiszert fogyasztják.