Alfréd
-2 °C
2 °C

Radioaktív pánik Hegyeshalmon

2004.12.08. 08:25
Radioaktív szennyezés állhat a daganatos megbetegedések nagy száma mögött Hegyeshalmon. A falu határállomásán mosták le 1986-ban a Csernobil környékéről érkező vonatokat. Bár a sugárbiológiai kutatóintézet szerint a megengedett határértéken belüli a szennyezettség, az ÁNTSZ vizsgálatot indított az ügyben.

Azonnali vizsgálatot rendelt el az országos tisztifőorvos annak kiderítésére, hogy van-e összefüggés a magas háttérsugárzás és a daganatos megbetegedések nagy száma között Hegyeshalom térségében. 1986-ban, a csernobili nukleáris katasztrófát követően a határállomásnál mosták le a Csernobil környékéről érkező, radioaktív anyagokkal szennyezett vasúti szerelvényeket.

Az ÁNTSZ vizsgálatát onkológiai szakfelügyelő is segíti. A vizsgálat során ellenőrzik, hogy az elmúlt két évtizedben hányan haltak meg daganatos betegségben a térségben, illetve hogy milyen típusú megbetegedések jelentkeztek, írja a Blikk.

Nem veszélyes koncentráció

A faluban ugyanakkor nőtt a bizonytalanság, mivel az Országos Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutatóintézet vizsgálatának megállapításai szerint a háttérsugárzás a megengedett határértéken belüli a térségben. "A terület jelen állapotában nem veszélyes. A céziumkoncentráció valóban erősebb az átlagosnál, de élettanilag semmit sem befolyásol", nyilatkozta a Blikknek Pellet Sándor, a kutatóintézet igazgatója.

A hegyeshalmiakat nem nyugtatta meg a kutatóintézet jelentése. "Nem hiszek már semmilyen hatóságnak", nyilatkozta a blikknek Czotter Gábor nyugdíjas mozdonyvezető, aki szerint a radioaktív szennyeződés a talajvízbe, így a kutakba kerülhetett. Az ÁNTSZ a lakosság megnyugtatására a talajvíz szennyezettségét is megvizsgálja.