Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Százezer áldozata lehet Csernobilnak

2006.04.18. 11:09
A hivatalosan négyezer áldozatot követelő csernobili atomkatasztrófának valójában akár százezer áldozata is lehet, véli a Greenpeace. A húsz éve elszabadult sugárfelhő ezreket betegített meg rákkal, generációk sokasága született rendellenességekkel.

Durván alábecsülték a csernobili atomkatasztrófa halálos áldozatainak és tartós sérültjeinek a számát, állítja a Greenpeace. A környezetvédő szervezet szerint az ENSZ hivatalos adataival szemben nem négyezer, hanem százezer ember betegedett meg rákban a sugárszennyezés miatt.

A BBC által idézett jelentés szerint a legtöbben Ukrajnában, a Csernobiltől csupán kilométerekre lévő Belaruszban és Oroszországban betegedtek meg.

Legyengült generációk


Klikk a képre!

Okszana Lozova, a Csernobiltól 300 kilométerre nyugatra fekvő Rivna megye gyerekkórházának főorvosa szerint több generáció is áldozatul esett. "A sugárzás gyengítette az akkor gyerekeskedők immunrendszerét. Most rengeteg olyan páciensünk van, akiknek a szervezete gyengébb, mint szüleiké volt. Már most megbetegszenek, amikor még bőven életerősnek, egészségesnek kéne lenniük" - nyialtkzta a BBC-nek.

A Greenpeace jelentése szerint az ENSZ atomügyi szervezete, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) durván leegyszerűsítette a helyzetet, amikor négyezer áldozattal számolt. A környezetvédők szerint az elsődleges hatások is legalább százezer embert érintenek. A környezetvédők a százezres számba nem számították be azokat, akiket magzati fejlődésük során ér károsodás a szülők sugárfertőzése miatt.

Közleményében a Greenpeace is elismeri, hogy feltételezéseik nehezen igazolhatóak. A csoport további kutatásokat sürget a kérdésben.

Atomfelhő Európa felett

A csernobili atomerőműben csaknem húsz éve, 1986. április 26-án bekövetkezett robbanás és tűz a világ legsúlyosabb atombalesete volt. A robbanás után hatalmas radioaktív felhő vándorolt Európa észak-nyugati része főlé, ahol százezreket ért sugárzás.