György
14 °C
24 °C

'Csernobil nem a kockázat metaforája, hanem az emberi hülyeségé'

2006.04.25. 11:56
A Védegylet levélben fordult Paks polgármesteréhez, melyben arra kérik, hogy a város nevezzen el utcát Csernobilról, a katasztrófa huszadik évfordulója alkalmából. A szervezet a Paksi Atomerőműhöz vezető utat tartaná erre a legalkalmasabbnak. Hajdú János, Paks polgármestere a Védegylet ötletét "enyhén szólva bizarrnak" tartja.

Sajátos kérdéssel fordult a Védegylet Paks polgármesteréhez: azt szeretnék, hogy a csernobili katasztrófa közelgő huszadik évfordulója alkalmából nevezzenek el Pakson egy utcát Csernobilról.

A közgondolkodás kiegyensúlyozása

"A csernobili katasztrófakor kiszabadult izotópok, sugárzás okozta károsodásokra visszavezethetően mintegy 93 ezer ember halt meg. Az atomenergia békés felhasználásáért annak ötven éves története alatt ennél jóval többen áldozták életüket. Úgy érezzük, hogy mi, akik az atomenergia pillanatnyi hasznát élvezzük, tartozunk azzal az áldozatoknak, valamint önnön lelkiismeretünknek, hogy illő alázattal megemlékezzünk tragédiájukról, a csernobili katasztrófáról, mely az emberi felelőtlenség örök szimbóluma lett" - írja a védegyletes Vay Márton Hajdú János polgármesternek címzett levelében.


Nézze meg képeinket!

"Az általunk termelt atomszemetet nem Magyarországon, hanem Oroszországban tárolták és tárolják rendkívül felelőtlen körülmények között. Nem a magyar, hanem az uráli folyókat változtattuk sugárszennyezetté, nem a mi gyermekeink, hanem az uráli népek gyermekei születnek fejlődési rendellenességgel. Bár e hulladékot mi termeltük, nem mi, hanem az uráliak élnek nap mint nap a normális sugárterhelés sokszorosában. Magyarország mai lakosai [...] az atomenergiából csak az olcsónak és biztonságosnak tűnő energiaforrást látják" - indokolják kérésüket, szerintük ugyanis a közgondolkodás kiegyensúlyozásához szükséges lenne Csernobil nevének ilyetén megörökítése.

Bár kérésük különösnek tűnik, írják, nem példa nélkül álló, hogy egy utcát, közteret tragikus emlékű névvel illessenek. Van például Október 6. utca, Vértanúk tere, Mártírok útja, Vérmező, van Temető utca majd minden faluban, sok köztér viseli a tragikus véget ért Wesselényi Miklós, vagy a kivégzett miniszterelnökök, Batthyányi Lajos és Nagy Imre nevét. Szomorú asszociációval járó helységnevekről is neveztek el utcákat, van például Trianon tér és van sok Arad, Mohács, Világos és Muhi nevű utca is. A Védegylet elsősorban a Paksi Atomerőműhöz vezető utat javasolja a névváltoztatásra.

Emberi hülyeség

Hajdú János, Paks polgármestere megkeresésünkre közölte: a Védegylet ötletét "enyhén szólva bizarrnak" tartja. Azt elismeri, hogy szomorú történelmi események, vagy azokhoz köthető dátumok is lehetnek névadók, ha azok egy nemzet kollektív emlékezetében élnek, vagy célszerű azokat mai tanulságuk okán is ébren tartani. Ellenben úgy véli, hogy "Csernobil nem a reális technikai veszély, a valós műszaki kockázat metaforája, hanem az emberi hülyeségé. Meg azé a társadalmi rendszeré, ahol ezt meg lehetett tenni, ahol az ember pótolható termelési, vagy politikai eszköz volt. Ahol nem sokkal korábban katonák feje fölött, kísérleti céllal nukleáris eszközt lehetett robbantani. Csernobilban az összes védelmi rendszert kikapcsolták. Szándékosan. Mintha egy személykocsit kormány és fék nélkül vezetnénk. Ugye ezt tiltja a KRESZ? De minden vezető józan esze is" - érvelt a polgármester.

"Minden komoly és reális aggodalmat osztok, a paksi és nem paksi emberek érdekében. Figyelemmel kísérem az erőműben történteket. Az atomenergia mindnyájunk érdekében történő hasznosítása vállalható kockázattal jár" - véli Hajdú János, aki elmondta: a közterületek elnevezése egyébként a vonatkozó jogszabályok értelmében az adott település képviselő-testületének jogkörébe tartozik, a polgármester legfeljebb javaslatot tehet arra. "Az előzőekből talán kiderült, hogy én ezt nem fogom megtenni. Ha egyébiránt erre vetemednék, egyetlen képviselő sem fogadná el. Tudniillik ez nem a humor terepe" - közölte a polgármester.