Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Bush környezetbarátnak mutatkozna

2001.04.20. 14:48
A kiotói egyezmény felmondása által némileg megtépázott imidzsű amerikai elnök új rendelkezésekkel igyekszik javítani a róla kialakult, környezetvédelem-ellenes képen. Zöldszervezetek szerint Bush csak látszatcselekszik.
George W. Bush csütörtökön látványos kísérletet tett rá, hogy eloszlassa az adminisztrációjáról kialakult környezetvédelem-ellenes képet, amikor bejelentette, hogy az Egyesült Államok aláírja a "piszkos tizenkettő" néven elhíresült mérgező anyagok használatának korlátozásáról szóló, úgynevezett POP-egyezményt. Az ipari felhasználású, gondatlanságból a környezetbe kerülő anyagok többek között rákos megbetegedéseket is okozhatnak.

George W. Bush
fotó: EPA
Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség - vezetőjét az elnök nevezi ki - ugyanakkor szerdán bejelentette, hogy a vállalatoknak továbbra is be kell számolniuk róla, ha ólmot juttatnak a környezetbe. A rendeletet Bill Clinton hozta 10 nappal mandátuma lejárta előtt. "Ez egy rendkívül környezetbarát kormány" - válaszolta az ügynökség vezetője azokra az aggodalmakra, hogy az elnökváltás veszélybe sodorná a rendelkezést.

A zöldek szerint Bush csak jó színben akar feltűnni

Csökkenti a bejelentés értékét, hogy a Reuters szerint a POP-egyezmény aláírása csak a meglévő gyakorlatot szentesíti. Zöldszervezetek szerint Bush mindössze "zöldre akarja mosni magát" a vasárnapi Föld Napja előtt. "Ez még nem menti fel az elnököt a kiotói egyezmény felmondásának felelőssége alól" - idézi a Washington Post az amerikai Nemzeti Környezetvédelmi Alap vezetőjét.

Több vitás környezetvédelmi döntése volt

Az új amerikai elnök nagyon rövid idő alatt kivívta a zöldek haragját, miután nemrég felmondta az üvegházgázok szabályozásáról szóló kiotói egyezményt, otthon pedig védett alaszkai területek megnyitását tervezi az olajtársaságok számára. Kritikusai szerint Bush - aki maga is dolgozott az olajbizniszben - az energetikai lobbi foglya.

Az adminisztráció egyik első "zöldellenes" rendelkezése volt az is, hogy visszavonjon egy rendeletet, ami az ivóvíz arzéntartalmát szabályozza. A Bill Clinton által bevezetett szabályozás 80 százalékkal csökkentené a vízbe juttatható arzén mennyiségét, de a szűrés nagyon sokba kerülne. Az arzén súlyosan mérgező anyag, a magas arzéntartalmú ivóvíz hosszú távon növeli a rákos megbetegedés kockázatát. A Bush-kormány úgy döntött, hogy új kutatást indít a biztonságos határérték megállapítására.

Bajba került viszont az elnök azon elképzelése, hogy az alaszkai környezetvédelmi terület egy részét megnyissa az olajtársaságok előtt. A republikánusok azért akarnak hozzáférni az északi olajkincshez, mert aggasztja őket Amerika függősége az exportolajtól. Bill Clinton 1995-ben már megvétózott egy hasonló javaslatot, és a törvényjavaslat most is elakadni látszik a megosztott Kongresszusban. Egy 1998-as felmérés ráadásul kiderítette, hogy a területen legfeljebb 3,2 milliárd olajat lehetne kitermelni - ez kevesebb mint az Egyesült Államok hathavi szükséglete.