Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Pozsonyban találkozik Bush és Putyin

2005.01.04. 16:42
Először látogat Pozsonyba George Bush amerikai elnök. A február végi látogatáson találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akivel az ukrajnai választások utáni feszültségeket próbálják elsimítani. Egy szlovák biztonsági főnök szerint kisebb várost kellett volna választani a csúcstalálkozó helyszínéül.
A leginkább egy vidéki magyar repülőtérre hasonlító pozsonyi Stefanikon száll le február 24-én George W. Bush gépe. Az amerikai elnök a szlovák fővárosban találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy csillapítsák a két ország között az ukrajnai választás után kialakult feszült helyzetet. Moszkva azzal gyanúsította meg Washingtont, hogy beavatkozik Ukrajna belügyeibe, az Egyesült Államok válaszként az oroszországi sajtóviszonyokat bírálta.

#alt#

A Slovak Spectator szerint Putyin ezen a találkozón is kéri Washington támogatását a Világkereskedelmi Szervezetben való tagság megszerzéséhez és a terrorizmus elleni közös fellépésről is tárgyalnak.

Pozsony volt a legalkalmasabb

"Nem okozhat problémát az amerikai elnök hetven méter hosszú és húsz méter magas Boeing 747-e és a kíséretükben lévő gépek fogadása" - idézte a repülőtér szóvivőjének nyilatkozatát a pozsonyi Új Szó.

Bush útjának jelentőségét növeli, hogy második beiktatása utáni első külföldi körútján Nagy-Britannia, Belgium és Németország mellett Szlovákiába látogat el az amerikai elnök. Hogy miért esett Pozsonyra a választás, arról a lap egy korábbi száma azt írja, hogy mindkét államfő elfogadhatónak tartotta a helyszínt. Gasparovic szlovák államfő szerint az USA ezzel a gesztusával bizonyítja, hogy a NATO kisebb tagállamaira is odafigyel.

Hermetikusan lezárják

A közjogi méltóságok biztonságáért felelős szlovák hivatal elnöke ugyanakkor nem örül maradéktalanul annak, hogy Pozsonyban találkozik a két nagyhatalom elnöke. Egy Pozsonynál kisebb, jobban védhető városban szerinte szerencsésebb lett volna a csúcstalálkozó megrendezése. A pozsonyi városközpontot hermetikusan lezárják, a forgalmat elterelik, az egyetemeken beszüntetik a tanítást.