Gerzson
-3 °C
2 °C

A Time magazin szerint Bush 2004-ben az Év embere

2004.12.19. 21:46
Az Egyesült Államok újraválasztott elnöke lett a Time magazin Év embere cím birtokosa. A politikus négy évvel ezelőtt már elnyerte ezt a címet. A Time magazin szavazásán a korábban kiszivárgott hírek szerint egyebek mellett saját kampányfőnökével versengett.

George W. Bush az Egyesült Államok elnöke lett a Time magazin szerint az év embere 2004-ben. A lap internetes oldalán így indokolja a döntést: "rajta tartotta a kezét a fegyverén, átformálta a politika szabályait, hogy azok beleférjenek tízgallonos kovbojkalapjába, és mert meggyőzte a választókat arról, hogy újabb négy évig neki kell az Egyesült Államok elnökének lennie".

Bush 2000-as megválasztásakor is elnyerte már egyszer ezt a címet. Négy éve Walter Isaacson főszerkesztő azt nyilatkozta, eldöntötték, hogy az elnökválasztás 35 napig elhúzódó jogi csatározásának győztese, azaz Gore vagy Bush lesz az újság választottja. Isaacson akkor azt mondta, az 54 éves politikus "egy történelmi küzdelem jelképe, akire száz év múlva is emlékezni fognak."

Kampányfőnökével versengett Bush

#alt# Karl Rove, Bush főstratégája a Time magazin Év embere választásának fő esélyese, jelentette a Reuters, egy hónappal ezelőtt. A hírügynökség tudni vélte, hogy a magazin szerkesztősége által felkért bizottság előzetes, nem hivatalos ajánlásában a Bush választási sikerét hozó taktikát kidolgozó szürke eminenciást tartotta legméltóbbnak a díjra, ugyanakkor esélyesnek tartották még magát az elnököt is. E mellett két filmes, a Bush elleni harcban még a tisztességet is félretevő Michael Moore és a Passiójával nagy felháborodást kiváltó Mel Gibson is esélyesnek látszott.

Tévedésből lett hagyomány

Az Év embere választás hagyománya a Time egy korai tévedéséből indult el. A magazin 1927-ben nem tette címlapra Charles Lindbergh fotóját az Atlanti-óceán történelmi átrepülése után. Az év végén, egy hírszegény héten aztán kárpótolták a pilótát, és az év emberének kiáltották ki. A hagyományossá vált kitüntetés története során több ellentmondásos választás is volt, 1938-ban Adolf Hitlert, 1939-ben és 1942-ben Sztálint, 1979-ben Khomeini ajatollahot választották az év emberévé.