Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Bush stratégája esélyes az Év embere címre

2004.11.17. 10:24
Egy hónappal az eredményhirdetés előtt elkezdtek kiszivárogni a Time magazin Év embere címére esélyes jelöltek nevei. Tavaly az Amerikai katona nyert, idén a Bush győzelmét hozó választási stratégiát kitaláló Karl Rove lehet a nyertes. Vagy Michael Moore. Vagy a Terrorista. Esetleg a bloggerek.
Karl Rove, Bush főstratégája a Time magazin Év embere választásának fő esélyese, jelentette a Reuters. A magazin szerkesztősége által felkért bizottság előzetes, nem hivatalos ajánlása szerint a Bush választási sikerét hozó taktikát kidolgozó szürke eminenciás érdemelné meg leginkább a címet, melyre mellette még maga az elnök is jó eséllyel pályázik. Ahogy két filmes, a Bush elleni harcban még a tisztességet is félretevő Michael Moore és a Passiójával nagy felháborodást kiváltó Mel Gibson is esélyes.

Terroristák és blogerek

Karl Rove
A Time magazin hivatalosan nem közöl jelöltlistákat, az Év emberét a szerkesztőség munkatársainak riportjai alapján a magazin szerkesztői választják ki. Döntésük során nem feltétlenül veszik figyelembe a bizottság ajánlását. A győztest megpróbálják titokban tartani addig, míg a december 20-i szám címlapján meg nem jelenik.

A javaslatok között szerepelt még két általános jelölt, a Terrorista, illetve a Blogoszféra (az online naplóírók univerzuma) is. A Time már többször is odaítélte a címet általános alanyoknak, így tavaly az Amerikai katona, 1988-ban a Veszélyeztetett Föld, 1966-ban pedig a Huszonöt éven aluliak lettek az év emberei.

Tévedésből lett hagyomány

Az Év embere választás hagyománya a Time egy korai tévedéséből indult el. A magazin 1927-ben nem tette címlapra Charles Lindbergh fotóját az Atlanti-óceán történelmi átrepülése után. Az év végén, egy hírszegény héten aztán kárpótolták a pilótát, és az év emberének kiáltották ki. A hagyományossá vált kitüntetés története során több ellentmondásos választás is volt, 1938-ban Adolf Hitlert, 1939-ben és 1942-ben Sztálint, 1979-ben Khomeini ajatollahot választották az év emberévé.