Valér
2 °C
8 °C

Nem terrortámadás volt a buszos késelés

2001.10.04. 12:05
Egy horvát állampolgárságú férfi okozta szerdán azt az amerikai buszbalesetet, amelyben hatan meghaltak, harmincketten megsebesültek. Az FBI szerint nem terrortámadás volt az eset, a Greyhound közlekedési vállalat újraindította járatait.
Nyolc órán át nem közlekedtek az egyik legnagyobb amerikai busztársaság, a Greyhound járatai, miután szerdán a cég egyik járatán egy utas késsel támadta meg a busz vezetőjét. A Tenessee állambeli Manchester közeli balesetnek hat áldozata van, harmincketten megsebesültek. A megkéselt sofőr túlélte az esetet, a támadó viszont nem.

Az FBI tájékoztatása szerint a támadó a 29 éves horvát állampolgárságú Damir Igric volt, aki 1999 márciusában érkezett meg az Amerikai Egyesült Államokba egy 30 napos tartózkodásra jogosító vízummal. A férfi kedden ült fel a buszra Chicagóban, a járat végső állomása Atlanta városa volt.

A fiatal férfi akcentussal beszélte az angol nyelvet, és a szemtanúk szerint a busz elejéhez közeli üléseken akart helyet foglalni. Az ott ülő nő nem adta át a helyét, a férfi pedig megtámadta a buszvezetőt, az FBI szerint egy borotvával vagy egy papírvágóval. Majd megfogta a kormányt és elrántotta, emiatt a busz felfordult.

A sofőr mindvégig tudatánál volt, nem vesztette el eszméletét, sőt a balesetet is túlélte. A támadón kívül további öt utas halt meg. Az FBI megnyugtatta az amerikai közvéleményt, hogy nem szervezett terroristatámadásról volt szó, hanem elszigetelt bűncselekményről.