Túlbuzgósági sztrájk a szerb-magyar határon

2003.03.05. 18:22
A szerbiai vámosok túlbuzgósági sztrájkja miatt továbbra is kilométeres sorok vesztegelnek a szerbia-magyarországi határátkelők szerbiai oldalán, a hatóságok pedig nem tudják eldönteni, hogy köztársasági vagy államközösségi hatáskörbe tartoznak a vámszervek.
A röszkei-horgosi határátkelő szerb oldalán szerdán 5-6 órát, a tompai-kelebiai határátkelőnél 10-12, csúcsidőben kétszer ennyit kell várakoznia a tehergépkocsiknak. Kelebiánál öt kilométeres a kamionsor, Horgosnál ennél valamivel kisebb. A torlódások miatt sok kamionos kerülő úton, Románián át lép be magyar területre.

A személyforgalomban nem tapasztalható számottevő késés, csúcsidőben is legfeljebb 1-1,5 órát kell várakozni. A fennakadást az okozza, hogy vámosok az eddigieknél szigorúbban ellenőrzik a teher- és a személyi forgalmat, így akarnak nagyobb béremelést kiharcolni.

Keveslik a bért

A vámosok jelenlegi fizetése átlagosan havi 7400 dinár (30 ezer forint), ami kétezer dinárral alacsonyabb az országos átlagbérnél. Danijela Petrovic, a szerbia-montenegrói vámosok szakszervezetének illetékese szerdán közölte az MTI-vel, hogy még mindig nem tudni, meddig tart a forgalmat drasztikusan lelassító akció.

Petrovic szerint a vámhatóság igazgatója, Vladan Begovic tárgyalt Bozidar Djelic szerbiai pénzügyminiszterrel, de nem sikerül dűlőre jutniuk. Djelic szerint április elsejéig a vámhivatal a szövetségi hatóságok hatáskörébe tartozik, s a pénzügyminisztériumnak addig kell forrásokat átcsoportosítania a vámszervek működtetésére. A jugoszláv kormány titkárságán ugyanakkor a köztársasági szervekhez küldték a vámosok szakszervezetét, azzal, hogy gondjaikkal már a szerbiai hatóságoknak kell foglalkozniuk.

November óta követelik a nagyobb bért

A fejetlenséget az okozza, hogy Jugoszlávia mint ország, már nem létezik, de amíg megalakul a szerbia-montenegrói államközösség kormánya - pénzügyminisztérium nem lesz -, a jugoszláv kormány korlátozott jogkörrel látja el saját teendőit.

Petrovic szerint a vámosok szeretnék tudni végre, hogy kihez tartoznak. Folytatják "fehér sztrájkjukat", amíg nem teljesítik követeléseiket. A szakszervezet közvetlenül Dragisa Pesic jugoszláv és Zoran Djindjic szerb kormányfőhöz fordult segítségért. A szakszervezeti vezető emlékeztetett arra, hogy a vámosok akciója nem újkeletű: november óta nem tudják jobb belátásra bírni a hatóságokat.  • Tippek
  • Bankszámla