Diána
12 °C
27 °C

Katonákat vetnek be a nápolyi maffia ellen

2008.09.23. 20:07
Több száz katonát vezényel az olasz kormány Nápoly környékére, miután több kegyetlen gyilkosságot követtek el a dél-olasz város közelében. A múlt heti gyilkosságokat a legveszélyesebb nápolyi maffiával, a Camorrával hozták összefüggésbe

Az olasz kormány több száz katonát vezényel Nápoly környékére, hogy segítsenek a rendőrségnek a helyi maffia elleni küzdelemben, jelentette be kedden az olasz belügyminiszter. A lépést a sokat megélt látott nápolyiakat is megdöbbentő legutóbbi gyilkosságsorozat után tették meg.

Roberto Maroni olasz belügyminiszter elmondta, hogy újabb ötszáz katonával növelik a főleg az olasz nagyvárosokba vezényelt katonák számát, és az erősítés nagy része a Nápoly közelében lévő területekre érkezik. Hétfőn már négyszáz rendőr érkezett a régióba. Az április óta hatalmon lévő jobboldali kormány korábban már háromezer katonát vezényelt az ország több területére.

Múlt héten agyonlőttek hat afrikai bevándorlót a Nápoly közelében lévő Castelvolturnoban. A rendőrség szerint a támadók legalább 130 golyót lőttek áldozataikba. Egy másik támadásban egy helyi szerencsejáték-barlang olasz tulajdonosát ölték meg, az áldozat testében 6a lövedéket találtak.

A rendőrség szerint a hírhedt nápolyi maffia, a Camorra legveszélyesebbnek tartott családja a Casalesi klán áll a gyilkosságok mögött. A Casalesi klán ellenőrzi a drogkereskedelmet és a prostitúciót a területen, ahova az újabb katonákat küldi az olasz kormány, a múlt heti gyilkosságok is kapcsolódhatnak kábítószerhez, írja a BBC.

A belügyminiszter szerint jó hatással vannak a városok utcáin járőröző katonák. Az olasz kormány egyebek mellett Róma, Nápoly és Milánó utcáira vezényelt - esetenként gépfegyveres - katonákat, akik igazoltathatnak, motozhatnak, és őrizetbe is vehetnek bárkit, aki gyanús nekik. A belügyminiszter minap tett bejelentése szerint a katonák eddig 37 embert vettek őrizetbe, 1139 autót ellenőriztek, és 10-et lefoglaltak.