Valér
2 °C
8 °C

Kormánybukás Kanadában

2005.11.29. 18:11
Kapcsolódó cikkek (1)
Elbukta a bizalmi szavazást Paul Martin kanadai miniszterelnök liberális kormánya. A liberálisokat kilencvenes évekbeli korrupciós ügyeik sújtják.

Megbukott a parlament bizalmi szavazását Paul Martin kanadai kormányfő kisebbségi kormánya. A kormány bukása után Marint kedden a parlamentet is feloszlatta, a választásokat január 23-ára írta ki, jelentette a BBC.

A kisebbségben kormányzó liberálisokat a konzervatívok, a baloldali Új Demokrácia és a francia nacionalista Bloc Quebecois különös összefogása buktatta meg. A hármas szövetség tagjai szerint a liberálisok elvesztették morális tekintélyüket.

Ennek ellenére a közvélemény még mindig a liberálisokat kedveli a leginkább. Bár kormányra egyedül most sem kerülhetnek, a legfrisebb közvélemény-kutatások szerint még mindig vezetnek a konzervatívok előtt. Az Új Demokrácia a harmadik helyen áll, írja az AP.

Martin még az előző liberális kormányok bűneibe bukott bele. Tizenhét hónapos kormányzása során folyamatosan védekezésre kényszerült, mert elődjei a kilencvenes években százmillió kanadai dollárt (18,3 milliárd forintot) költöttek sosemlátott reklámkampányokra. A gyanú szerint a liberális tisztviselők jelentős kenőpénzeket kaptak a nem is teljesített megbízásokért cserébe, írja a BBC.

Bár Martin személy szerint nem érintett a botrányban, az ellenzék szerint ahogy pártja, úgy ő is elvesztette erkölcsi tartását.