Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Fényüzeneteket küld az Egyesült Államok Havanna lakóinak

2006.01.23. 10:52
A múlt héten kivilágított feliratok jelentek meg Havannában, az amerikai érdekzónában. Az üzenetek Kuba lakosságának szólnak, idézetek az emberi jogok nemzetközi nyilatkozatából. Castro nem hagyja annyiban.

Fidel Castro, Kuba elnöke azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy missziójának épületén kivilágított feliratokkal továbbít üzeneteket Havanna lakosságának, írja a BBC.

Az Egyesült Államok közölte, hogy az üzenetek valójában idézetek az emberi jogok nemzetközi nyilatkozatából, céljuk pedig hogy megtörjék a Kubára jellemző információs blokádot.

Castro szerint az eset egyértelmű provokáció, az Egyesült Államok megpróbál minden kapcsolatot tönkretenni Kubával. Felszólította a kubaiakat, hogy kedden az amerikai érdekzónán kívül tiltakozzanak az akció ellen. Várhatóan több százezer ember érkezik majd a megmozdulásra.

Az amerikai banditák

Castro háromórás televíziós beszédében heves támadást indított az amerikai vezetés ellen, akikről azt állította, hogy egy csapat bandita. Castro szerint egy olyan országnak, amelyik ilyen hosszú ideje Kuba ideológiai ellensége, nincs alapja emberi jogokról prédikálni.

A rendkívüli felháborodást keltő feliratok a múlt héten jelentek meg egy épületen az Egyesült Államok érdekzónájában; „mindenkinek joga van a gondolat szabadságához”, állt az egyik üzenetben.

Amerikai diplomaták arról tájékoztattak, hogy csak megpróbáltak párbeszédet kezdeményezni a kubaiakkal.

Posada Cariles

A keddre hirdetett kubai tiltakozás több célt is szolgál majd, Luis Posada Carriles kubai menekült-aktivistát ugyanis az Egyesült Államokban tarják fogva.

Posada Carriles volt CIA-ügynököt Kuba és Venezuela közösen tartóztatták le összeesküvés vádjával. A gyanú szerint célja Castro meggyilkolása lett volna. A másik vád ellene egy kubai utasszállító repülőgép felrobbantása 1976-ban, amely 73 halálos áldozatot követelt. A kubai elnök szerint Carriles a legveszélyesebb terrorista a nyugati félgömbön, megvádolta továbbá az Egyesült Államokat, hogy gaztettei ellenére védelmezni próbálják Carrilest.