Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Fidel Castro: 'annyiszor megöltek már'

2005.11.18. 12:03
A hetvenkilenc éves Fidel Castro egyáltalán nem érzi magát betegnek. A kubai elnök öt órás beszédet tartott a havannai egyetemen, hogy megcáfolja a CIA által terjesztett pletykákat, amelyek szerint súlyos Parkinson-kórban szenved.

„Azt mondják, ilyen meg olyan betegségem van. A legutóbbi, amit kitaláltak, a Parkinson-kór" – mondta a kubai elnök a havannai egyetemisták előtt tartott beszédében. A CIA nemrégiben azt közölte: Fidel Castro Parkinson-kórja olyannyira előrehaladott stádiumban van, hogy elveszítheti az irányítást az ország felett. Az amerikai titkosszolgálat szerint a kommunista vezér nyilvános szereplésein szemmel láthatóak a betegség jelei.

A kubai elnök azzal kívánta megcáfolni az alaptalan pletykákat, hogy öt órás beszéddel ajándékozta meg hallgatóságát a havannai egyetemen. Az elnök fittnek mutatkozott, beszéde alatt végig állt a szónoki pulpitus mögött.

Fitt az elnök

„Annyiszor megöltek már. Ha egyszer tényleg meghalok, senki nem fogja elhinni. Jobban érzem magam, mint valaha” – mondta Castro. A kubai vezető mostanában ugyan kicsit lassabban mozog, de állóképessége láthatóan újra a régi azután, hogy egy évvel ezelőtt elesett és többszörös csonttörést szenvedett.

A kommunista vezető beszédében heves kirohanást intézett a kubai korrupció és az "újgazdagok" ellen, akik az elmúlt évtizedben "meglopták az államot". A Szovjetunió bukása után a kubai gazdaságban bevezetett bátortalan reformokra utalva Castro bírálta azokat, "akik azt hitték, hogy kapitalista módszerekkel fel lehet építeni a szocializmust".

Fidel Castro az 1959-es forradalom óta áll a karibi ország élén. Az Egyesült Államok és Kuba azóta sem ápolnak diplomáciai kapcsolatokat egymással és az USA negyvenhárom évvel ezelőtt gazdasági embargót vezetett be az ország ellen.

Kéjgáz és robbanó szivar

A kubai titkosszolgálat szerint 1959 óta nem kevesebb, mint 638 Castro elleni merényletet hiusítottak meg. A merényletkísérletek mögött főként kubai menekülteket és természetesen a CIA-t gyanították a hatóságok.

Ezekről Havannában az év elején egy kiállítás is megnyílt. Castrot próbálták már robbanó szivarral, mérgezett pirulákkal vagy mérgező anyaggal átitatott búvárruhával megölni. Más esetekben csak nevetségessé próbálták tenni, például amikor egy tévébeszéde alatt kéjgázt akartak a stúdióba juttatni, egy speciális puderral pedig jellegzetes szakállát szerették volna kiirtani.

Az utolsó ismertté vált merényletkísérlet 2000-ből származik. A panamai ibéro-amerikai csúcstalálkozó előtt jelentette be Fidel Castro, hogy titkosszolgálata egy tervezett robbantásos merényletre derített fényt.