Gusztáv
-4 °C
1 °C

Castro és a kormányrúd

2006.08.09. 07:55
Kubai vezetők és a havannai rendszer barátai derűlátóan nyilatkoztak kedden Fidel Castro kubai vezető egészségi állapotáról. Che Guevara harcostársa szerint "Fidel tökéletesen jól van", a Fehér Ház viszont már készül a "mélyreható változásra".

Daniel Ortega volt nicaraguai elnök, a sandinista ellenzék vezetője a Ya rádiónak nyilatkozva Kubából való hazatérése után, kedd este közölte, hogy a kommunista vezető "igen aktív, telefonbeszélgetéseket bonyolít le, és ura a döntéseinek". Ortega reményét fejezte ki, hogy Castro "bizonyos idő múlva" visszatér a kormányrúdhoz.

Ernesto Che Guevara gerillaparancsnok egykori harcostársa, a 84 éves Alberto Granado, aki most Kubában él, szintén biztosított róla, hogy "Fidel tökéletesen jól van". "Továbbra is pihen, amire nagyon nagy szüksége van. Úgy ítélem meg, hogy még legalább négy hétig ágyban kell maradnia" - közölte Granado a Clarin című argentin lap internetes kiadásával telefonon.

Kuba caracasi nagykövete, Germán Sánchez Otero az ABN hírügynökségnek nyilatkozva igyekezett minden kétséget eloszlatni Fidel Castro egészségi állapotával kapcsolatban, mondván, hogy a kubai vezető egészségi állapota kedvezően alakul, és "a fokozatos felépülése folytatódik".

A forradalom ügye

A nagykövet szerint Kubában teljesen normális a politikai helyzet, semmi sem zavarja a közrendet, az intézmények működnek.


1959. Castro, Camilo Cienfuegos és Che Guevara társaságában egy teherautó platóján

Che Guevara lánya, Aleida a kubai külügyminisztérium által szervezett internetes fórumon azt közölte, hogy Fidel Castro "felépülőben van ". A 45 éves gyermekorvos szerint "a kubai lakosság nyugodt, még ha aggódik is a forradalom parancsnokának egészsége miatt.

Hugo Chávez veneuzelai elnök a televízióban kedden azt közölte, hogy "biztató" értesüléseket kapott Fidel Castro lábadozásáról. Hozzátette: Castro biztosította róla, hogy halála után a 47 éve megkezdett forradalom folytatódni fog Kubában.

"Még ha azt reméljük is, hogy sokáig élni fog, Fidel azt mondta nekem: 'Meghalhatok, és Kuba folytatni fogja az útját, van egy csapat, egy forradalom, egy nép, amely mindenre felkészült, de (Venezuelában) sok még a tennivaló'" - mondta Chávez.

A Fehér Ház kedden megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint terveket készít egy esetleges kubai mélyreható változás esetére. Tony Snow szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezek csupán elméleti jellegűek.