Alfréd
-2 °C
2 °C

Castro talán már sosem tér vissza

2006.08.08. 12:18
A kubai vezetés hivatalos optimizmusa Castro jövőjéről talán csak a lakosság megnyugtatására szolgál. A kommunista párt vezető ideológusa békés hatalomváltásról nyilatkozott, eszerint Castro már sosem tér vissza a hatalomba. Az biztos, hogy most ideálisak a körülmények Castro távozásához.

"Békés hatalomváltás történt Kubában" - jelentette ki hétfőn a kubai kommunista vezetés egyik főideológusa, Roberto Fernández Retamar. A kommunista vezető nyilatkozata a nyugati elemzők szerint arra utal, hogy Fidel Castro betegsége sokkal súlyosabb annál, mint amit a rezsim nyilvánosan kommunikál.

Politikai hulla


Castro 47 éves hatalma alatt még egyszer sem hangzott el a hatalomváltás kifejezés, írja a Scotsman című skót napilap. "Ez arra utal, hogy Raúl ideiglenes kinevezése valójában tartós döntés" - nyilatkozta az újságnak Jaime Suchlicki, a miami Kubai és Kubai-Amerikai Kapcsolatok Intézetének igazgatója. "Fidel, még ha túl is éli betegségét, már sosem tér vissza a hatalomba" - vélekedett.

Retamar nyilatkozata meglepetést keltett, már csak azért is, mert Carlos Lage kubai alelnök vasárnap, a vezér rákbetegségéről terjedő híreket cáfolva állította, hogy Fidel heteken belül visszaveheti hatalmát. A körülmények ugyanakkor inkább a tényleges hatalomváltás teóriáját erősítik meg.

A lényeg a nyugalom

A kubai vezetés reakciója - annak ismételgetése, hogy Castro állapota javul, és hogy hamarosan visszatér a hatalomba - szimplán a lakosság megnyugtatását szolgálja. Ugyanez állhat amögött is, hogy a hatalmat átvevő Raúl Castro gyakorlatilag elzárkózott a nyilvánosság elöl. Az AP helyszíni tudósítása szerint a kubaiak többsége egy héttel Castro, talán ideiglenes, lemondása után valamennyire megnyugodott, hogy mégsem következett be a várt káosz.

Többségük ugyanakkor továbbra is annak örülne leginkább, ha Castro legalább részben megőrizné befolyását. "A fiatalok félnek. Nem csak sajnáljuk Fidelt, de félünk is a politikai következményektől" - nyilatkozta az AP-nek a 19 éves Malisa. 23 éves társa, Osmani szerint jó lenne, ha Fidel, ha már dolgozni nem is tud, a háttérben ottmaradna a hatalom mellett. És nem csak a fiatalok gondolkoznak így, végtérte is a kubaiak hetven százaléka az 1959-es forradalom után született, így kizárólag Fidel Castro vezetését ismerik.

Jókor lett rosszul

A hatalomváltás koncepcióját támasztja alá az is, hogy ideálisabb pillanatban nem is következhetett volna be Castro megbetegedése. Az országban most az olcsó venezuelai olajnak és a bővülő kínai kereskedelemnek köszönhetően gazdasági fellendülés van, ami tompította a rezsimmel szembeni ellenállást.


2001-ben Kuala Lumpurban

"10-12 éve más lett volna a helyzet" - nyilatkozta az AP-nek Paolo Spadoni floridai Kuba-szakértő. Akkor ugyanis a Szovjetunió összeomlása komoly gazdasági válságot okozott, mindennapos volt az áruhiány. Ha Castro akkor kényszerül hatalomátadásra, az elégedetlenség akár forradalmat is okozhatott volna.

A Scotsmannek és az AP-nek nyilatkozó szakértők szerint a jelenleginél ideálisabb helyzet a hatalomváltásra nem volt, és a közeljövőben valószínüleg nem is lehet a szigetországban. És bár a nyugalom fenntartása miatt fontos, hogy Castro állapotáról jó híreket közöljenek, Retamar nyilatkozata egyértelműen azt sugallja, hogy a vezér betegsége súlyos és a hatalomváltás végleges.