Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Castro hamarosan visszatérhet

2006.08.06. 11:35
A kubai alelnök szerint Castro már annyira jól van, hogy néhány héten belül visszatérhet hivatalába. A kubai vezetőn belső vérzés miatt műtétet hajtottak végre.

Jól értesült havannai források szerint Fidel Castro kubai vezető már annyira jól van, hogy eszik és fel tud ülni. Carlos Lage kubai alelnök szerint heteken belül visszatérhet hivatalába. A bolíviai látogatáson tartózkodó alelnök szombaton újságíróknak nyilatkozva cáfolta azt a lapjelentést, amely szerint a 79 éves kubai vezető, akin belső vérzés miatt műtétet hajtottak végre, gyomorrákban szenvedne.

"Fidelnek meg kellett műttetnie magát, és kielégítő a gyógyulása. Nincs rákja" - mondta a kubai alelnök. Nevük elhallgatását kérő havannai források közölték, hogy Castro korához képest jól érzi magát, már evett és felült. Kubai illetékesek korábban közölték, hogy Fidel Castro elhagyta az intenzív osztályt. Mint azt megírtuk, Fidel Castrón bélműtétet hajtottak végre kedden. Betegsége miatt a 47 éve uralmon lévő kubai kommunista vezető öccsére, Raúl Castro védelmi miniszterre bízta "ideiglenes jelleggel" az ország irányítását.

Rossz hír

A Folha de Sao Paulo című brazil lap szombati cikke szerint kubai illetékesek arról tájékoztatták a héten Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnököt és a kormányzó Dolgozók Pártjának vezetőit, hogy Castrónak rosszindulatú gyomordaganata van, és a mostani betegsége és műtétje a visszafordíthatatlan hatalomátadás kezdete lehet a karib-tengeri szigetországban, mert még ha fel is épül, akkor sem lesz már képes teljesen kezébe venni az irányítást. A brazil elnöki hivatal szóvivője szombat este cáfolta a sajtóhírt.

Howard Manten, a miami orvostudományi egyetem tanára szerint a belső vérzés a gyomorrák egyik tünete, de más kiváltó oka is lehet, mint például a fekély vagy a gyomorhurut. A bélműtéten átesett páciensek rendszerint egy hetet töltenek kórházban, és két hét múlva járóképesek, bár Castro magas kora ezt nem segíti elő, mondta Manten.