Benedek
-5 °C
5 °C

Raúl Castronak nyoma veszett, mozgósítás Kubában

2006.08.03. 21:42
A jelek szerint egyre nő a nyugtalanság Kubában, miután Castro átadta hatalmát öccsének. A forradalmi védelmi bizottságok, felszólítást kaptak a külső agressziótól illetve belső felkeléstől tartó vezetőségüktől, hogy a nap 24 órájában őrizzék a munkahelyeket, ültetvényeket és a lakóhelyeket.

Kubában mozgósítják a tömegszervezeteket és fokozzák a védelmi készültséget egy külső agresszió vagy belső felkelés elhárítására, miközben az Egyesült Államok bírálta a hatalom átadását Fidel Castro öccsének.

A kommunista párt központi lapja, a Granma riportot közölt egy havannai fegyvergyárból "A harci eszközök készen állnak a védelmünkre" címmel. A cikk szerint a modernizáció révén nőttek a harci képességek, a harceszközök manőverezési lehetőségei. A Prensa Latina hivatalos hírügynökség az ország védelmi doktrínájáról, "az egész nép harcáról" ír, ami azt jelenti, hogy a reguláris csapatok mellett civilek is harcba szállnak, ha invázió következik be. A televízió is foglalkozik olyan témákkal, mint "a birodalmi fenyegetés" vagy "a miami maffia".

Hová tűnt Raúl Castro?

Az úgynevezett forradalmi védelmi bizottságok (CDR), amelyek a lakóközösségek tagjaiból állnak, felszólítást kaptak vezetőségüktől, hogy fokozott éberséggel, a nap 24 órájában őrizzék a munkahelyeket, ültetvényeket és a lakóhelyeket.


Itt nincs, ott van

Havannában a csütörtöki nap is nyugodtan kezdődött, de érezhetően egyre inkább nyugtalanítja az embereket, hogy hol van Raúl Castro, akire Fidel Castro elnök a hatalmat bízta, amíg ő beteg. Raúl Castro a hétfő esti bejelentés óta egyszer sem jelent meg a nyilvánosság előtt, és írásos nyilatkozatot sem tett. A Granma csak egy júniusi beszédét ismételte meg, amelyben Raúl a kommunista pártot nevezte Fidel Castro igazi örökösének.

Amerika a kubaiak barátja

Washingtonban bírálták a kubai hatalomátadás módját. Raúl Castrónak az állam élére tétele megfosztja a kubai népet attól a jogától, hogy maga válassza meg a kormányzatot, fogalmazott egy közleményben csütörtökön Sean McCormack külügyi szóvivő.

A kubaiaknak tudniuk kell, hogy nincs jobb barátjuk Amerikánál, amelynek támogatására számíthatnak a demokratikus jövő felé vezető folyamatban. Készek vagyunk gyors humanitárius segélyt adni, hogy elősegítsük az igazi átmenetet, tette hozzá McCormack.