Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Félrevezették a Busht vádló tévécsatornát

2004.09.20. 13:00
Már a CBS riporterei sem biztosak Busht vádló riportjuk hitelességében. A csatorna legelismertebb műsora utólag hamisnak tűnő dokumentumok alapján szolgálatszegéssel vádolta az újraválasztásért küzdő elnököt. Forrásuk meginterjúvolása után azonban már nem hisznek saját állításaik hitelében.
Félrevezették a CBS-t, ismerték el a tévécsatorna nevük elhallgatását kérő vezetői a New York Timesnak. A tévétársaság legismertebb oknyomozó magazinjában, a 60 Minutesben szeptember 8-án adtak le egy riportot, melynek állításai szerint Bush egykori parancsnoka a Nemzeti Gárdánál felsőbb utasításra simította el a jelenlegi elnök fegyelmi kihágásait, többek között egy kötelező orvosi vizsgálat elmulasztását. A riportot a húsz éve meghalt parancsnok személyes iratai között "talált" dokumentumokra alapozták.

Hitüket vesztették

A papírok hitelességét több szakértő is megkérdőjelezte, a dokumentumok ugyanis valószínűleg számítógépes szövegszerkesztővel készültek. A dokumentumok keltezés szerint 1972-73-ban készültek, akkor azonban még nem léteztek szövegszerkesztő programok, sem személyi számítógépek.

A New York Timesnak nyilatkozó vezetők szerint a CBS valószínűleg közleményben kér majd bocsánatot a félretájékoztatásért, egyben az eset belső kivizsgálását is kezdeményezi. A csatorna a múlt héten még kiállt a beszámoló hitelessége mellett.

A csatorna álláspontja azután változott meg, hogy az eredeti riportot jegyző sztárújságíró, Dan Rather a hétvégén meginterjúvolta a dokumentumok forrását. Az egykor a Nemzeti Gárdánál szolgáló Bill Burkett nyilatkozatából a Timesnak nem sikerült részleteket megtudni, annyi azonban bizonyos, hogy Rather elvesztette hitét a papírok hitelességében. Burkett nem reagált a napilap megkeresésére.

Felelősöket keresnek

Az eset felveti a riport producerének a felelősségét is. Mary Mapes, aki az abu-grébi börtönben történteket feltáró riport elkészítésével valódi sztárrá nőtte ki magát, teljesen megbízott egyetlen forrásában a riport készítésekor. Pedig figyelmeztető jelek már az anyag közlése előtt is voltak, a CBS egyik szakértője állítása szerint kétségbe vonta a dokumentum hitelességét. Állítását a CBS vezetősége vitatja. "A CBS vezetősége nem volt tisztában azzal, hogy kétségek merültek fel a dokumentumok hitelességével kapcsolatban", nyilatkozta a Timesnak Josh Howard, a 60 Minutes egyik vezetője.

A napilapnak nem sikerült megszólaltatnia Mary Mapest.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!