Szilárda
-4 °C
3 °C

Protekcióval úszta meg a vietnami szolgálatot Bush

2004.09.08. 10:59
Bár a Fehér Ház hivatalosan már májusban közzétett minden iratot Bush katonai szolgálatáról, az amerikai sajtó újabb dokumentumokkal tudta igazolni az elnök egykori mulasztásait. A vietnami szolgálat helyett az akkor még hobbihadseregnek számító Nemzeti Gárdában szolgáló Bush több olyan mulasztást is elkövetett, melynek szankciója frontszolgálat lett volna. Előljárói azonban elfeledkeztek a mulasztások jelentéséről.
Közel öt hónap után ismét Bush katonamúltja lett a választási kampány fő témája az Egyesült Államokban. Májusban, amikor még tartottak a demokrata előválasztások, de John Kerry jelöltsége már eldöntött volt, a demokraták kezdeményezték a Vietnamban bátorsága miatt többszörösen kitüntetett Kerry és a háborús szolgálat helyett a texasi nemzeti gárdában lazító Bush összehasonlítását. A májusig nyilvánosságra került adatok szerint Bush legalábbis sajátságosan értelmezte honfiúi kötelességét.

Megunta a szolgálatot

Sikeresen mocskolták be Kerryt
Az amerikai választások történetének talán legsikeresebb rágalomhadjáratát hajtotta végre a Rohamcsónakos Veteránok az Igazságért nevű, az amerikai szabályozás értelmében független, de pénzforrásai alapján a republikánusok kampányának egyik fő támogatójához köthető szervezet. A veteránok Kerry több, Vietnamban szerzett kitüntetésének jogosságát is megkérdőjelezték, mondván a demokrata jelölt hazudott a lezajlott eseményekről. Bár a kampány augusztus eleji kezdete óta Kerry több egykori társa is részletes beszámolókban hitelesítette Kerry hősiességének történetét, a kampány hatására az amerikaiak többsége a hadsereg és az ország vezetésére alkalmasabbnak tartja a Nemzeti Gárdában lébecoló Busht a demokraták jelöltjénél.

A nyilvánosságra került adatok szerint Bush 1968 májusában csatlakozott a másodlagos, tartalékhaderőt jelentő Nemzeti Gárda texasi állományához, annak is a légierejéhez. A kiképzést még úgy ahogy teljesítette, 1972-ben azonban áthelyezését kérte, hogy Alabamában segítse egy republikánus politikus később sikertelennek bizonyuló szenátusi választási kampányát.

Áthelyezése után azonban hat hónapig nyomát sem látták, mi több, 1972 októberében kihagyott egy fontos orvosi vizsgálatot, melynek kapcsán elvesztette pilótaengedélyét is. Bár hivatalosan 1974-ig szolgált a gárda kötelékében, 1972 márciusa után már nem teljesített valódi szolgálatot.

Elfelejtett dokumentumok

A vádakra reagálva a Fehér Ház több dokumentumot nyilvánosságra hozott, döntő bizonyítékként egy 1973-as, a Nemzeti Gárda orvosi szolgálata által végzett fogorvosi vizsgálat jegyzőkönyvét hozta nyilvánosságra. Az AP azonban bírósági keresetet nyújtott be az információ szabadságát garantáló törvényre hivatkozva, kérve a hozzáférést Bush katonai szolgálatának dokumentumaihoz.

A bírósági döntés értelmében a héten hozzáférhetővé tett iratok között számos, a Fehér Ház eddigi érveit megsemmisítő iratra bukkantak. Ezekből kiderül, hogy Bush előljárói "elmulasztották" a jelentést arról, hogy Bush nem jelent meg a kötelező vizsgálaton. Az orvosi ellenőrzés elmulasztásának szankciójaként Busht akár vietnami szolgálatra is besorozhatták volna, írja az AP. Ahogy azért is, mert 1972 októberében elmulasztott megjelenni alakulata riadógyakorlatán, melynek keretében 24 órában kellett volna védenie Dél-Texas légterét.

A Boston Globe szerdai számában a Drudgereport értesülései szerint interjú jelenik meg azzal a - egyébként demokrata - texasi politikussal is, aki kétszer is közbenjárt Bush érdekében a Nemzeti Gárda vezetőinél. A szolgálatteljesítés megszegésének eltusolását elősegítő férfi a Texasban befolyásos Bush-család kegyeit próbálta megnyerni cselekedetével.

Hamis érvek

Hamisnak bizonyult az a korábbi védekezés is, hogy Bush azért hagyta ott a gárda légierejét, mert a géptípus, az F-102-es, amivel repült, elavult és kivonták a szolgálatból. A valóságban a gépek 1974-ig, Bush hivatalos elkötelezettségének végéig hadrendben álltak, jelentette az AP.

A védelmi minisztérium - mely korábban több nyilatkozatában is megvédte Busht - sietve kiadott közleményében elnézést kért, amiért az iratok első, májusi átvizsgálásakor több dokumentum is "elkerülte a figyelmüket". Bush stábja szerint azonban az új dokumentumok is azt bizonyítják, hogy az elnök "becsülettel teljesítette kötelességeit a Nemzeti Gárdában", idézi az AP Claire Buchan fehér házi szóvivőt.

Némileg alátámasztja érvelésüket, hogy ugyan Bush erős protekciót élvezett - legalábbis erre utal, hogy előjárói nem jelentették mulasztásait -, vizsgaeredményei alapján nem számított rossz pilótának. Ötvenhárom fős alakulatában ugyan repülési képességei alapján csak a huszonkettedik helyre sorolták, a navigációs eszközök nélküli tájékozódási tesztjére maximális pontszámot kapott, és egyik vizsgáján sem nyújtott 88 százalékosnál rosszabb teljesítményt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!