Csalással vádolják Kerryt a vietnami veteránok

2004.08.06. 18:03
"Becstelen és gyalázatos" - jellemezte John McCain republikánus szenátor a Rohamcsónakos Veteránok Kerry Ellen nevű szervezet Kerry-ellenes reklámkampányát. A demokrata elnökjelöltet csalással és gyávasággal vádló tévéreklámokat republikánus pénzből forgatták, Bush szóvivője sem határolódott el tőle. McCain - akit Kerry alelnökjelöltnek is felkért - csak remélni tudja, hogy nem a Fehér Ház áll a kampány mögött.
Durva Kerry-ellenes kampányt indított egy vietnami háborús veteránokat tömörítő szervezet az Egyesült Államok három államában. A Rohamcsónakos Veteránok Kerry Ellen nevű szervezet vádjai szerint Kerry önmagát sebesítette meg leszerelése érdekében, eltúlozta harctéri hősiességét, hogy kitüntetéseket szerezzen és hazatérve még bajtársait is elárulta, amikor háborúellenes kampányba fogott.

Nem voltak ott

A szervezet a vádakat egy megjelenés előtt álló könyvben is megismétli. A Parancsnoknak alkalmatlan című könyv megjelenése előtt két héttel máris listavezető az Amazon.com webáruházban.

A veteránok érvelését árnyalja ugyanakkor, hogy alig néhányuk harcolt Kerry alakulatában, és egyikük sem szolgált az elnökjelölt hajóján. Így ők legfeljebb távoli tanúi lehettek az eseményeknek. Kerry hajójának személyzete kivétel nélkül kiállt az elnökjelölt mellett. Egyikük - akit Kerry a Mekongból mentett ki - regisztrált republikánus szavazó létére is aktív szerepet vállalt a demokraták kampányban, tévéhirdetésben érvel Kerry mellett.

Reméli, nem a Fehér Ház

"Becstelen és gyalázatos" - jellemezte a hirdetést John McCain. A republikánus szenátor elhatárolódásra szólította Bush kampánystábját. McCain Kerry személyes jóbarátja, Kerry egy ideig fontolgatta felkérését az alelnökjelöltségre. McCain ugyanakkor Bush újraválasztását támogatja, kampányában is részt vesz. Szereplését egyetlen feltételhez kötötte: nem hajlandó kritizálni Kerryt.

A veteránok reklámkampányát a Republikánus Párt egyik legnagyobb texasi támogatója pénzelte. A filmet egy Alexandriában bejegyzett pártcég, a Stevens Reed Curcio & Potholm forgatta le. McCain nem tudott választ adni arra, hogy a kampányhoz köze lehet-e a Fehér Háznak. "Remélem nem, de nem tudom" - felelte az AP kérdésére.

Elmaradt az elhatárolódás

"Nem kérdőjeleztük meg és soha nem is fogjuk megkérdőjelezni Kerry vietnami szolgálatát" - jelentette ki Scott McClellan fehér házi szóvivő, ugyanakkor konkrét elhatárolódásra nem volt hajlandó. Ehelyett inkább a hivatalos pártkampányok mellett működő, a pénzforrásokkal korlátlanul gazdálkodó kampányszervezetek ellen érvelt - ilyen szervezet a kampányt folytató vietnami veteránoké is.

A "független" kampányszervezetek többsége ugyanis éppen hogy Bush ellen kampányol, olykor a veteránokéhoz hasonló durvaságokat is megengedve. A legismertebb független kampány talán az iraki háború idején folyt, a reklámfilmekben Busht Hitlerhez hasonlították.

Bush kampánystábja ennek ellenére tagadta, hogy bármi köze lenne a hirdetésekhez. Scott McClellan, a Fehér Ház szóvivője ugyanakkor nem is határolódott el a reklámkampánytól.  • Hírek
  • Babaváró hitel