Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újrajátszott csatajelenetek Kerry kampányfilmjében?

2004.07.29. 16:08
Még le sem vetítették, máris vihart kavart a Demokrata Párt John Kerryről készült portréfilmje. Az Oscar-díjas Utolsó napokat is jegyző James Moll rendezte filmbe vitatható hitelű filmfelvételek kerültek - személyesen John Kerry magángyűjteményéből. A kisfilmek Kerry vietnami hőstetteit dokumentálják. Mint kiderült, a filmeket Kerry rendezte, igaz, valós események alapján.
Újabb kudarc fenyegeti a demokraták John Kerry pozitív imázsának kiépítésére tett kísérleteit. Hiába bábáskodott az elnökjelölt bemutatkozó filmjének készítésénél Hollywood legnagyobb ágyúja, Steven Spielberg és hiába rendezte azt a magyarországi holokauszt-túlélőkről szóló, Oscar-díjas Utolsó napokat is jegyző James Moll, a republikánus propaganda máris fogást talált rajta.

Multimédiás csodafegyver
A kampányportrét, mint csodafegyvert először Ronald Reagan vetette be 1984-es választási kampányában. A stílusteremtő Egy reggel Amerikában örökre megváltoztatta a jelölőgyűléseket. Egészen addig az elnökjelöltet egy szónok mutatta be, kihangsúlyozva az éppen kihangsúlyozandónak tartott tulajdonságait. Azóta a feladat profi filmesekre vár. Clinton nagy sikerrel alkalmazta ezt a technikát, A remény embere című kampányfilmje tananyag az amerikai politológia-tanszékeken. Kerry stábja biztosra próbált menni. Rendezőnek James Mollt, az Oscar-díjas Utolsó napok rendezőjét kérték fel. Mivel Moll Steven Spielberg pártfogoltja, így bónuszként megszerezték maguknak a demokrata érzelmű rendezőatyaúristent is, aki a bennfentes források szerint hozzá is tette a maga ötleteit a születő Kerry-sagához - írta a New York Observer.
Áldokumentumok

A film elkészítésekor a drudgereport értesülései szerint Kerry több, Vietnamban készített filmfelvételét is felhasználták. A felvételeken a harcokban egy rohamcsónak parancsnokaként részt vevő Kerry látható különböző harci helyzetekben. Egy közeljövőben megjelenő könyv, a Vezetésre alkalmatlan Kerry alakulatát is megjárt szerzői szerint azonban a felvételek többsége hamisítvány.

A könyvet egy csoport, a Vietnami Rohamcsónakos Veteránok jegyzik. Könyvükben nem vitatják el a demokraták jelöltjétől a kampány során már sokat hangoztatott hőstetteit, azok dokumentációját azonban teljes egészében művinek nevezik. "Kerry a harcok után újra felkereste a rajtaütések színtereit, hogy lefilmezhesse a hőst, önmagát. A rohamcsónakos körökben azzal tréfálkoztunk, hogy Kerry nem is sérülései miatt távozott olyan korán Vietnamból, hanem mert már elég anyag gyűlt össze politikai kampányaihoz" - állítják a könyv szerzői.

Valódi harcos a hamis filmeken

Kerry leghíresebb háborús sztorija, amikor nem törődve az ellenség tüzével hajóját a partra kormányozta, kipattant belőle, és előrángatta a bokorból a vietkong géppuskást. Robert "Buzz" Patterson alezredes Reckless Disregard [megközelítőleg Szertelen fitymálás] című művében állítja, hogy az esetről készült Kerry-film napokkal a támadás után készült. Kerry azonban - szemben a demokraták népszerű áldokumentumfilm-rendezőjével, Michael Moore-ral - legalább megtörtént eseményeket játszott újra.

A drudgereport értesülései szerint maga James Moll, az Oscar-díjas rendező is elismerte, hogy a filmen látható csatajelenetek nem a valós harci helyzeteket ábrázolják. Ugyanakkor a republikánusok sem kérdőjelezik meg azt, hogy a valós ütközetekben Kerry valóban bátran harcolt. A filmek körüli ellentmondások ugyanakkor túlzottan is kihangsúlyozzák a demokrata jelölt egyik nem túl pozitív tulajdonságát. Bush kampánystábja már korábban is számítónak nevezte Kerryt, az iraki háborúval kapcsolatos álláspontjának változására utalva.

Ha kampányukkal a republikánusoknak sikerül hitelteleníteni Kerry vietnami szerepvállalását, egyik legfőbb fegyverétől foszthatják meg Bush riválisát. A háborút a nemzeti gárda hétvégi hadseregének kötelékében átvészelő Bush eddig könnyű célpontot adott a - felesége szavaival - kitűntetéseit a régi módon, hazáját a frontvonalban szolgálva szerző Kerrynek.