Gusztáv
-4 °C
1 °C

Aláírták a koalíciós szerződést a cseh kormánypártok

2004.08.02. 13:31
Megtartotta a lemondott kormányfő politikai szövetségeit Stanislav Gross. A kinevezett cseh kormányfő bízik benne, hogy a minimális parlamenti többség ellenére kabinetje kitart a következő választásokig.
Aláírták a koalíciós szerződést a cseh kormánypártok. Stanislav Gross kinevezett miniszterelnöknek sikerült újra szövetséget kötnie az elődje, Vladimir Spidla kormányában is szerepet vállaló Kereszténydemokrata unióval (KDU-CSL) és a Szabadság Unióval (US-DEU), ezzel biztosítva magának a minimális többséget a kétszáz tagú cseh alsóházban. A kormánynak tizennyolc minisztere lesz, a szociáldemokraták tizenkét minisztériumot vezetnek majd, a maradék hat tárcán egyenlő arányban osztozik a KDU és az US.

Meddig húzzák?

Bár a kormánypártoknak csak százegy képviselőjük van az alsóházban, Gross biztos benne, hogy kabinetje kihúzza a 2006-ban esedékes parlamenti választásokig.

Prágai sajtóhírek szerint Václav Klaus államfőnek kifogásai vannak néhány miniszterjelölttel szemben, s ezért személyesen is találkozni kíván velük. Ebből kifolyólag még nem tudni, mikor alakul meg az új kabinet.

A cseh sajtó arra számít, hogy erre már a héten sor kerül, s Stanislav Gross várhatóan augusztus 20. körül áll a képviselőház elé, hogy bizalmat kérjen kormányának. "A köztársasági elnöknek nincs joga megvétózni egyetlen minisztert sem" - jelentette ki Gross.

Jólétet hirdetnek

Az új kormány részletes programnyilatkozatában, amelyen már dolgoznak a politikusok és a szakértők, egyebek között nagy hangsúlyt kíván fektetni a vállalkozások, a családok és az oktatás támogatására, harcolni akar a munkanélküliség ellen, s csökkenteni szeretné az államháztartás hiányát is. A tervek szerint ismét bevezetnék a fiatal házasoknak nyújtott kedvező kamatú állami kölcsönöket is.