Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Chávez lépne Castro örökébe

2006.08.11. 13:23
Levelet kapott Fidel Castrótól Hugo Chávez. A dél-amerikai baloldal önjelölt vezére szerint Castro "az életéért küzd", de levele optimizmusra adott okot. "Isten segítse Chávezt és barátait", idézte Castro leveléből a venezuelai elnök, aki állítólag nincs túl jóban Castro utódjával, a tökésbarát Raúllal.

"Nagy harcot folytat életéért" Fidel Castro, mondta Hugo Chávez. Venezuela baloldali-populista elnöke azonban optimista, hiszen szerdán levelet kapott barátjától, ami "optimizmussal és hittel töltött el", írja az AP.

Napok, órák, percek, másodpercek

Chávez, mint mondta, még éjszaka kézzel írt levélben válaszolt Castrónak, hogy a futár már reggel magával vihesse jókívánságait. Azért a venezuelai tévében is megismételte a leírtakat, jelentette az AP. "Veled vagyunk életedért szíveddel-lelkeddel folytatott csatád minden másodpercében, percében, órájában és napján" - üzente.

A televíziós beszédében Castro leveléből is idézett egy szerinte említésre méltót. "Fidel többek között azt írta: Mindig mondom Chávez, Isten segítse Chávezt és barátait!" - idézte az AP a tévébeszédet.

Jóban-rosszban

Venezuelában Castro július 31-i lemondása óta elterjedt, hogy a két ország viszonya megromlott. A Miami Herald szerint azért most került elő egy Castro-levél, hogy Chávez bizonyíthassa, még mindig ő a latin-amerikai baloldal vezérének első számú kedvence, azaz ő lehet méltó politikai örököse, a dél-amerikai újkommunisták igazi vezére.


Hugo Chávez

A lap szerint több elemző is a kubai-venezuelai kapcsolatok elhidegülésének jeleként értékelte, hogy nem sokkal Castro megbetegedése után - amiről csak a tévéből értesült - Chávez visszahívta bátyját, Adánt a havannai nagyköveti posztról és kabinetfőnökévé nevezte ki.

Harc a birodalom ellen

A Heraldnak nyilatkozó Chávez-szakértő, Alberto Garrido szerint azonban Adán visszahívásának nincs jelentősége Castro és Chávez kapcsolatára nézve. "Chávez Adán nélkül barátkozott Castróval" - mondta, hozzátéve, hogy Adán visszahívása inkább belpolitikai jelentőségű".

"Chávez uralmának sokkal keménykezűbb időszaka kezdődik" - vélekedett Garrido. Américo Martín, a 60-as években kubai támogatással tevékenykedő venezuelai baloldali gerillák egyik veteránja szerint ugyanakkor Castro visszavonulása tényleg szakadást okozhat a két ország között. Szerinte az utódjelölt Raúl Castro és Chávez nézetei nagyban eltérnek. Raúl kínai modell alapján, gazdasági nyitást szeretne, Chávez pedig éppen a gazdaság nemzetiesítését, azaz a régi kubai modellt progpagálja Dél-Amerika szerte. "Fidel és Chávez a kapitalizmus és az amerikai birodalom ellen harcolnak" - nyilatkozta a Heraldnak Martín.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft