Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Újabb leépítések a kínai hadseregnél

2003.09.01. 11:29
A már megkezdett félmilliós leépítések mellett újabb kétszázezer fő elbocsátásáról határozott a kínai hadsereg vezetése. Szakértők szerint a változtatások nem érintik Kína Tajvannal kapcsolatos álláspontját.
"A hagyományos hadviselés helyett az információs hadviselésé a jövő" - mondta Csiang Cö Min, a Központi Katonai Tanács elnöke a Felszabadító Hadsereg egyik támaszpontján rendezett ünnepségen. Csiang bejelentette, hogy újabb kétszázezer fővel csökkentik 2005-ig a nyugati szakértők által két és félmilliósra becsült kínai hadsereg létszámát. Az exelnök hozzátette: a karcsúsítás segít abban, hogy a korlátozott számú hadianyaggal rendelkező seregben nagyobb szerepet kapjon az információtechnológiai részleg.

Rendőrök lesznek

A világ legnagyobb hadseregében már korábban elindították az átfogó leépítést, melynek során körülbelül félmillió katonát szerelnek le. A karcsúsítás következtében várhatóan növekednek majd a hadseregben szolgálók bérei. Az elbocsátandók nagy része a körülbelül egymillió embert foglalkoztató rendőrségnél kap munkát, így kevesen válnak munkanélkülivé. Szakértők szerint azonban a leépítések nem befolyásolják Kínát abban, hogy erővel követelje vissza Tajvant, jelentette a Reuters. Kína továbbra is részének tekinti az államot.

Modernizálás

Nyugati katonai szakértők szerint az Egyesült Államok gyors iraki győzelme volt az egyik tényező, amely a modernizálás szükségességére hívta fel a katonai vezetők figyelmét. Szakértői jelentések szerint a modernizálás előtt álló Felszabadító Hadsereg szárazföldi alakulataiban 1,7 millió, a tengerészetnél 220 ezer, a légierőnél pedig 420 ezer ember szolgál. A többi katona a Második Tüzérségi Alakulatnál szolgál, amelynek tagjai az atomfegyverekkel foglalkoznak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!