Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Medgyessy Péter Pekingben

2003.08.29. 19:11
Feltűnő szívélyességgel fogadták Kínában a Medgyessy Péter vezette magyar küldöttséget. Pekingben remélik: Magyarország segítheti Kína regionális terjeszkedését.
Medgyessy Péter miniszterelnök regionális hídfőállásként ajánlotta fel a rövidesen az Európai Unió tagjává váló Magyarországot Kína európai gazdasági terjeszkedéséhez pénteken befejeződött háromnapos hivatalos pekingi látogatásán, amelynek során szívélyes légkörű megbeszélést folytatott a hatalmas ázsiai ország, egy leendő gazdasági szuperhatalom öt legbefolyásosabb vezetőjével.

Magyarország segítheti Kína terjeszkedését

Medgyessy Péter látogatásának fő célja az volt, hogy új lökést adjon a magyarországi rendszerváltozás nyomán mélypontra zuhant magyar-kínai kapcsolatok már újból lendületes, de nagyon féloldalas fejlődésének, újraépítse a személyes kapcsolatokat a kínai vezetők márciusban megújult új nemzedékével, amelynek már nincsenek olyan magyarországi kötődései, mint a korábbi generációknak, és a megfelelő politikai-személyi kapcsolatok kiépítésével teremtse meg a jó hátteret az üzleti kapcsolatok fejlődéséhez.

Megbeszéléseiből a miniszterelnök azt szűrte le: Magyarországnak jó esélye van arra, hogy a kínai gazdasági terjeszkedés regionális központjává váljon. Évi több mint kétmilliárd dollárral máris Magyarország Kína első számú kereskedelmi partnere Kelet-Közép-Európában, itt él a térség legnagyobb, több tízezer fősre becsülhető kínai közössége, Budapesten nyitotta meg egyedüli regionális leányvállalatát Kína legnagyobb és a világ 11. legnagyobb kereskedelmi bankja, a Bank of China, és olyan gigantikus üzleti-logisztikai központok létesültek, mint az Asia Center vagy a ChinaMart.

Feltűnö szívélyességgel

A kínai fél nagy tisztességgel, feltűnő szívélyességgel fogadta a 44 év után először Kínába látogató magyar miniszterelnöki delegációt, kínai kezdeményezésre hivatalos rangra emelték az eredetileg munkajellegűnek tervezett látogatást. Az első számú vezető, Hu Csin-tao elnök-főtitkár pedig programját átrendezve, sürgős vidéki teendőit későbbre halasztva szakított időt a találkozásra. A kínai tárgyalópartnerek gyakorlatilag az összes felvetett kérdésben a lehető legnagyobb nyitottságot tanúsították és egyebek közt megígérték, hogy a súlyos magyar kereskedelmi deficit leépítése céljából magyar termékek vásárlására ösztönzik a kínai importőröket.

A látogatás legjelentősebb formális eredményeként megújították a két ország kapcsolatának alapelveit, együttműködésének kereteit rögzítő úgynevezett közös nyilatkozatot, amelyben a felek kinyilvánítják, hogy az eltérő társadalmi berendezkedés és értékrend ellenére zavartalanul fejlesztik kapcsolataikat; Magyarország megerősíti, hogy kizárólag a Kínai Népköztársaság kormányát ismeri el Kína törvényes képviselőjének, Tajvannal csak magánjellegű kereskedelmi kapcsolatokat ápol, Peking pedig üdvözli, hogy Magyarország az Európai Unió tagja lesz.