Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Medgyessy áttörésre készül Kínában

2003.08.22. 15:26
A magyar-kínai viszony javítása Medgyessy Péter kormányfő három napos kínai útjának. A kapcsolatokon van is mit javítani: magyar kormányfő Münnich Ferenc óta nem járt Pekingben, ráadásul a kommunista vezetés tavaly megorrolt, mert a tajvani alelnök vízumot kapott Magyarországra.
Háromnapos munkalátogatásra indul Kínába augusztus 27-én Medgyessy Péter. A kormányfőt népes üzletember-delegáció is elkíséri útjára, melynek célja a magyar-kínai viszony ápolásán túl a két ország közötti kiegyensúlyozatlan kereskedelmi mérleg javítása. Aránytalanul alacsony ugyanis a Kínába irányuló magyar export.

Írásban rögzített alapelvek

Útján Medgyessy találkozik Ven Csi-pao miniszterelnökkel, Hu Csin-tao államfő-pártfőtitkárral és Vu Pang-kuo házelnökkel is. A két kormányfő írásban rögzíti a kétoldalú kapcsolatok alapelveit, valamint számos tárcaközi megállapodást írnak alá, például a turizmus, a sport és a szervezett bűnözés elleni harc témakörében.

Sértett büszkeség

Petőfit jól ismerik
A két ország kulturális kapcsolataiban is történt előrelépés, most első alkalommal kínaira fordították Kertész Imre műveit. A Nobel-díjas író Sorstalanság, Kaddis a meg nem született gyermekért és A kudarc című könyveit adják ki. A magyar szerzők közül jól ismert Kínában Petőfi Sándor, akinek összes művét lefordították kínaira. Medgyessy jelenlétében avatják fel egy pekingi múzeumban Petőfi mellszobrát.
A magyar-kínai viszonyon van mit javítani. Magyar kormányfő Münnich Ferenc 1959-es látogatása óta - részben a szovjet-kínai viszony látványos megromlása miatt - nem látogatott Pekingbe. A viszonyon tovább rontott, hogy Kína megorrolt, amiért Magyarország beutazási vízumot adott Anette Lu tajvani alelnöknek, a sziget függetlensége fő szószólójának.

Kína egyszerű szakadár tartománynak tartja Tajvant, tiltakozik az országgal létesített diplomáciai kapcsolatok ellen.

Anette Lu látogatása után Kína megtagadta a magyar-kínai gazdasági, kereskedelmi és műszaki-tudományos együttműködési bizottság 10. üléséről szóló jegyzőkönyv aláírását. Az incidens miatt szenvedett késedelmet állítólag az az eljárás is, amelynek során Magyarország felkerült a kínai turisták által csoportosan látogatható országok listájára.

Egy Kínát ismerünk

A magyar külügyminisztérium akkor megerősítette, hogy Magyarország - tartva magát a Kínai Népköztársasággal 2000 decemberében aláírt közös nyilatkozathoz - továbbra is tiszteletben tartja az "egy Kína" elvet, és hangoztatta, hogy Anette Lu nemzetközi pártrendezvényre, magánemberként, magánvízummal utazott Magyarországra, a magyar kormány képviselőivel itt-tartózkodása alatt nem találkozott. Lu a Liberális Internacionálé konferenciájára érkezett.

Engesztelésképpen a Magyar Olimpiai Bizottság Shanghaj pályázatát támogatta a 2010-es olimpia megrendezésére. A viszony rendezése szempontjából azonban mindenképpen a mostani kormányfői látogatás a legfontosabb. Az utazást Bársony András, a külügyminisztérium államtitkára egyenesen "áttörésnek" minősítette.