Elnök maradhat, arkansasi ügyvéd nem

2000.03.16. 13:30
Amerikai elnök maradhat, de ügyvéd aligha - röviden így összegezhető annak az eljárásnak a lényege, amely Bill Clinton ellen indul. A hivatalban lévő elnök tavaly ugyan szerencsésen átvészelte az ellene a Kongresszusban kezdeményezett vádeljárást, az Impeachmentet, ám saját államában, Arkansasban - ahol korábban kormányzó volt - most komoly vizsgálat elébe kell néznie, amelynek végén akár a jogi tevékenységtől is eltilthatják.

Bill Clinton Arkansasban
Újabb felhők gyülekeznek
Csaknem az arkansasi eljárással egyidejűleg érkezett viszont egy - az elnök számára - megnyugtató hír: mégsem indul ellene vizsgálat amiatt, hogy szigorúan titkos FBI-aktákat szerzett meg, s így olyan információkhoz jutott hozzá, amelyek republikánus politikusokra vonatkoznak.

Clintonnal szemben évek óta ugyanazokat a vádakat hozzák fel ellenfelei: ingatlanügyek arkansasi kormányzóként (Whitewater-gate) , szexbotrányok (Paula Jones, Monica Lewinsky, és sokan mások), illetve az ezekhez kapcsolódó, hatalommal való visszaélések (FBI-dossziék begyűjtése a Whitewater-gate nyomán, az igazságszolgáltatás akadályozása a szexbotrányok idején).

A felsoroltak közül most két régi ügyet szedtek elő Clinton ádáz ellenfelei. Egyrészt felmelegítették a Paula Jones-Monica Lewinsky szexbotrányt. Mint ismeretes, Paula Jones szexuális zaklatásának tárgyalásakor Clinton eskü alatt hamis tanúvallomást tett a bíróságnak, amire a Monica Lewinsky-vel fenntartott viszonyát vizsgáló eljárás során derült fény.

Már említettük, hogy mindennek ellenére az amerikai Kongresszusban Clinton megúszta a felelősségre vonást. Ami azonban egy amerikai elnök esetében megengedhető (hamis tanúzás), az egy arkansasi ügyvédnek már nem biztos, hogy a javára válik. A szövetségi állam legfelsőbb bíróságának speciális bizottsága ugyanis hamarosan arról dönt, hogy tevékenykedhet-e továbbra is a jogi pályán (legalábbis Arkansasban) Bill Clinton. Szövetségi szinten egy bíró szintén felvetette ezt a problémát, ott azonban nem merült fel semmilyen szankció lehetősége az Egyesült Államok első embere ellen.

Paula Jones
Nem lezárt ügy
A demokrata párti elnök konzervatív ellenfelei arról tájékoztatták hétfőn a sajtót, hogy Clinton idén április 21-éig kapott haladékot arra, hogy az arkansasi vizsgálóbizottság kérdéseire választ adjon - Paula Jones perében tett hamis vallomásáról. Az ezzel kapcsolatos kérdésekre az elnök csak 2001. február 19-én, vagyis mandátumának lejárta után akart válaszolni, de a bizottság elnöke az idei áprilist szabta meg végső határidőként - legalábbis ezt állítja a Southeastern Legal Foundation (Délkeleti Jogi Alapítvány) az AP hírügynökséghez eljuttatott faxüzenetében.

Az alapítvány elnöke, Matt Glavin a döntés nyomán kijelentette: "örülünk, hogy végre egyértelmű határidőt szabtak" Clintonnak, s "kíváncsiak vagyunk, hogyan védi majd a védhetetlent" az elnök.

Jóval kedvezőbb lett viszont a helyzete Clintonnak egy másik ügyben, amelyben felmerült, hogy az elnök maga, illetve felesége 900 titkos FBI-aktát kéretett volna be a Fehér Házba. A titkosított iratok között állítólag olyan dossziék is voltak, amelyek republikánus politikusokra vonatkoztak. Ezekből állítólag a Fehér Ház a "politikai ellenfelek adatbázisát" hozta volna létre.

A Clinton elleni vizsgálatok egyikét (a Whitewater-gate ingatlanbotránnyal kapcsolatos vizsgálatot) vezető Robert Ray irodája most közölte, hogy nincs "lényegi és hiteles" bizonyíték arra, hogy Clinton, illetve felesége rendelte volna el a titkos iratok beszerzését. Ez egybecseng Hillary Clintonnak tavaly júliusban eskü alatt megerősített vallomásával, miszerint ő sohasem kért senkitől FBI-aktákat, és nem rendelt el semmiféle vizsgálatot a korábbi republikánus kormányzatok idején a Fehér Házban dolgozó munkatársakról sem.

Mindehhez hozzá kell azonban tennünk, hogy a Clinton-adminisztráció egyik biztonsági embere, Craig Livingstone - aki részt vett a szigorúan titkos FBI-akták megszerzésében - azóta távozott posztjáról...  • Tippek
  • Csok