16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Az amerikai védelmi miniszter Pekingben

2000.07.13. 22:01
Hivatalos látogatásra érkezett a kínai fővárosba csütörtök délután William Cohen. Az amerikai védelmi tárca vezetője 1999 májusa, a belgrádi kínai nagykövetség véletlen bombázása óta, most jár először Pekingben, ahol a kínai vezetéssel főleg védelmi kérdésekről tárgyal majd. Cohen szerdán érkezett a távol-keleti országba.
William Cohen
A kínai média torzítja az Amerikáról alkotott képet
William Cohen szerdán találkozott a kínai védelmi miniszterrel, akivel katonai tevékenységekhez kapcsolódó környezetvédelmi megállapodást írtak alá. A kínai védelmi vezetéssel abban is megegyeztek, hogy Peking ezentúl képviselteti magát azon az évente megtartott katonai találkozón, amelyen magas rangú amerikai és egyéb ázsiai és csendes-óceáni katonatisztek vesznek részt, valamint az Egyesült Államok által fenntartott Ázsiai és Csendes-óceáni Biztonsági Központban is.

Az amerikai védelmi miniszter ezen kívül beszédet intézett a Kínai Nemzeti Védelmi Egyetem növendékeihez, amelyben figyelmeztetett: a kínai állami média ,,eltorzítva" mutatja be az amerikai kezdeményezéseket és politikai törekvéseket, és ezzel komolyan megnehezíti a két ország viszonyát. Aláhúzta: a félreértések problémákhoz is vezethetnek a kínai-amerikai kapcsolatokban.

Cohen arról is beszélt, hogy a tervezett amerikai rakétavédelmi program nem Kína vagy Oroszország, hanem az úgynevezett ,,haramiaállamok" ellen irányul, és az Egyesült Államoknak nem célja egy új fegyverkezési verseny kirobbantása. Peking - Oroszországgal és részben Európával együtt - úgy véli, az amerikai tervezet a globális stabilitást veszélyezteti, mert fegyverkezési hajszához vezethet (lásd korábbi írásunk). Kínai vezetők egyébként elégedettségüknek adtak hangot szombaton, miután a rakétavédelmi program harmadik kísérlete is kudarcot vallott.

Szóba került Tajvan ügye is. Kínai vezetők ,,biztosították" Cohent, hogy ha szükséges, katonai erőt is bevetnek a sziget ellen. Az amerikai politikus hangsúlyozta, az Egyesült Államok nem hagyja magára Tajvant, és ,,komoly következményei" lennének, ha Peking erőszakkal próbálná megoldani a kérdést.

Csiang Cö-Min miniszterelnök csütörtök este fogadja az amerikai politikust, és várhatóan a meghiúsult izraeli radarüzletről tárgyalnak majd. Mint arról korábban hírt adtunk, Izrael a Camp David-i béketárgyalások második napján bejelentette, hogy mégsem adja el 250 millió dolláros katonai radartechnológiáját Kínának. A berendezések szakértők szerint igen komoly előnyt jelenthettek volna Kínának egy esetleges csendes-óceáni konfliktusban, mert azok a modern amerikai repülőgépeket is képesek észlelni. A pekingi vezetés az izraeli-kínai kapcsolatokba való beavatkozással vádolja az Egyesült Államokat, mert korábban az amerikai képviselőházban olyan javaslat hangzott el, hogy az üzlet megvalósulása esetén az USA vonjon meg 250 millió dollár segélyt Izraeltől.  • Hírek
  • Hírek