Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Meggyilkolták Kolumbia exelnökének nővérét

2006.04.28. 11:37
Meggyilkolták elrablói Kolumbia volt államfőjének a nővérét. A gyilkosság, egy hónappal a választások előtt, befolyásolhatja a választók hangulatát, hiszen Uribe államfő pont arról igyekszik meggyőzni az ország lakóit, hogy Kolumbia biztonságosabb hely lett.

Meggyilkolták Kolumbia 1990-94 közötti elnökének a nővérét. Liliana Gaviria egy emberrablási akció során vesztette életét, ismeretlen fegyveresek csütörtökön ütöttek rajta autóján Pereirában, a főváros, Bogota egyik előkelő elővárosában.

Gaviria testőre a helyszínen életét vesztette, a feltehetően váltságdíjért elrabolt, de az akció során meggyilkolt nő holttestét nem sokkal az emberrablás után taláták meg.

Gaviria fivére, Cesar 1990-94 között Kolumbia államfője, később az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) elnöke volt. Jelenleg az ellenzéki Liberális Párt elnöke.

A gyilkosság egy hónappal a kolumbiai elnökválasztás előtt történt, melynek fő témája a közbiztonság. Alvaro Uribe, az ország mérsékelten jobboldali államfője azzal kampányol, hogy az országban az elmúlt négy évben nagyot javult a közbiztonság. Ez a BBC tudósítója szerint valóban igaz, ugyanakkor a legnagyobb ellenzéki párt kampányában kihasználhatja vezére nővérének meggyilkolását.

A sajtóhírek szerint a rendőrség elfogta az emberrabló csoport a rendőrséggel vívott tűzharcban megsérült két tagját. Arról nem érkezett jelentés, hogy kik rabolták el Gaviriát.