Ágnes
-1 °C
2 °C

Megölték Irak új alelnökének nővérét

2006.04.27. 11:15
Két héten belül két testvérét is elvesztette Irak új, szunnita alelnöke. Fivérét két hete, nővérét csütörtökön lőtték le ismeretlenek Bagdad utcáin.

Ismeretlen tettesek zúdítottak golyózáport Tarik al-Hasemi nővérének a kocsijára. Mejszun al-Hasemi, az új iraki alelnök nővére életét vesztette a támadásban, jelentette a BBC. Két hete Hasemi fivérét hasonló körülmények között gyilkolták meg.

Mejszun, aki a legnagyobb szunnita párt, az Iraki Iszlám Párt nőügyi biztosa is volt, autójával éppen munkába tartott, amikor egy másik autóból golyózáport zúdítottak rá. Mejszun és testőre, Szád Ali azonnal életét vesztette.

Tarik al-Hasemi - akit a héten a nemzeti egységkormány felállítását célzó törekvések részeként választottak alelnökké - fivérét, Mahmudot két hete, Április 13-án szintén kocsijában lőtték le. Április 15-én egy másik prominens szunnita politikus, Szaleh al-Mutlak fivérét is megölték.

A BBC helyszíni tudósítója szerint a gyilkosságok egyértelműen jelzik, hogy a többségében szunnita lázadók immár azokat a szunnita politikusokat veszik célba, akik együttműködnek a "megszállókkal". A tudósító szerint azért a családtagok lehetnek a célpontok, mert maguk a politikusok erős biztonsági kísérettel szoktak közlekedni.

A terroristák kampányának egyértelmű célja a polgárháborús helyzet megoldását jelentő nemzeti egységkormány felállításának megakadályozása. Az Iraki Iszlám Párt az alelnökségen túl számos miniszteri posztra is számíthat az új iraki kormányban.