Hedvig
4 °C
15 °C
15 835 szavazat
23 588 szavazat

Hidegháborús rejtekhelyet tártak fel New Yorkban

2006.03.22. 21:19
Az ötvenes években alakították ki azt a hidegháborús raktárat, amire most véletlenül bukkantak rá New Yorkban. Az atomtámadás esetére összeállított felszerelést 350 ezer ember alapvető igényeire szabták.

Életbenmaradáshoz szükséges atombiztos eszközöket és lejárt szavatosságú kekszeket találtak egy hosszú ideje elfelejtett raktárban a New York-i Brooklyn híd alatt, jelentette a BBC. A titkos teremre a híd manhattani oldalán, véletlenül akadtak rá a híd vasszerkezet állapotának felmérése közben. Számos hasonló raktárat rendeztek be az ötvenes években az Egyesült Államokban, mikor a hidegháborús helyzetben az atomháború kitörése állandóan fenyegető veszélyt jelentett.

A felhalmozott ellátmány 350 ezer embernek elegendő kekszet, egészségügyi felszerelést és már kiürült víztartályokat tartalmazott. „A modern amerikai történelem” – kommentálta a városi közlekedési vállalat munkatársa a leleteket. „Az emberek egyszerűen féltek attól, hogy atomháború törhet ki” – véli Iris Weinshall.

Érdekesség, hogy az élelmiszert tartalmazó bádogdobozokon a dátum 1962, a kubai rakétaválság időpontja. Más tárgyakon 1957-es dátumozás található, ekkor lőtte fel a Szovjetunió Szputnyik nevű műholdját.

Az ólomréteggel ellátott, atomsugárzásnak is ellenálló speciális felszerelés csomagolására használt dobozokon figyelmeztetés olvasható: „csak ellenséges támadás esetén használható”. Az adminisztrációra is gondoltak a túlélőeszközöket összeválogató hatóságok, elhelyeztek ugyanis egy doboznyi cédulát, amire a nevet, címet, a közvetlen rokonok nevét, és a szükséges gyógyszereket kellett volna felírni.

A helyiséget a polgári védelem múzeumává alakítják, miután az egészségügyi szakemberek és a történészek befejezték a helyszíni szemlét. „Ez a legjelentősebb történelmi lelet, amit valaha találtunk” – mondta el Joseph Vaccaro, a rejtekhelyet felfedező munkások egyike.

A hidegháború témájára specializálódott John Lewis Gaddis, a Yale Egyetem professzora egyetértett, szerinte „a számos, ötvenes években épült rejtekhely közül minimális azoknak a száma, amelyekre még egyáltalán rá lehet bukkani”. „A legtöbb hasonló raktárat már szétszedték, a kekszek rég megpenészedtek. Óriási ritkaság egy még sértetlent találni, akár régészeti leletnek is tekinthető” – véli Gaddis professzor.