Sára, Márió
2 °C
6 °C

The Times: itt az új hidegháború

2005.12.30. 07:53
Az "új hidegháború" bevezetője lehet az orosz-ukrán gázárvita - írta pénteken a londoni The Times. A brit napilap úgy véli, a viszály ízelítő lehet abból, miként fogja Oroszország külpolitikai eszközként felhasználni olaj- és gázkincsét, ha vitába keveredik a Nyugattal.
A vezető brit napilap szerint Oroszország "posztszovjet arzenálja legerőteljesebb fegyverének bevetésével fenyegetőzik": ha Ukrajna nem egyezik bele a négyszeres áremelésbe, Moszkva vasárnap délelőtt egyszerűen elzárja a csapot.

Ez nemcsak Ukrajnát fenyegeti, hiszen az Európai Unió is Oroszországból importálja gázszükségletének felét, és ennek 80 százaléka Ukrajnán át érkezik - áll a cikkben.

Így amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadta Ivan Placskov ukrán energiaügyi minisztert, több volt a tét a két szomszédos ország viszonyánál. Elemzők attól tartanak, hogy a viszály ízelítő lehet abból, miként fogja Oroszország külpolitikai eszközként felhasználni olaj- és gázkincsét, ha vitába keveredik a Nyugattal - írja a pénteki The Times.

Hegemón medve

Chris Weafer, a moszkvai Alfa Bank fő stratégája a lapnak azt mondta: az energia-együttműködés váltotta fel a katonai erőt Oroszország nemzetközi hitelességének fő elemeként, Moszkva ugyanis geopolitikai és külpolitikai törekvéseinek szolgálatába állította energiapartneri jelentőségét.

A The Times által idézett ukrán illetékesek azzal vádolják a Kremlt, hogy az Viktor Juscsenko ukrán elnököt akarja megbüntetni, amiért a politikus hátat fordított Oroszországnak, és EU- valamint NATO-tagságra törekszik. Ukrán tisztviselők emellett azt is gyanítják, hogy Moszkva Juscsenko oroszbarát ellenfele, Viktor Janukovics visszatérését akarja segíteni a márciusi parlamenti választásokon. Rámutatnak arra is, hogy a Gazprom más volt szovjet köztársaságokba, például Grúziába és Örményországba is felemelt egységáron, 110 dollárért exportálja a földgázt, miközben a szilárd szövetségesnek, Fehéroroszországnak alig 46,68 dollárt számláz - áll a pénteki The Timesban.

Kegyetlen expanzió

A kommentár szerint Oroszország tíz éven belül a világ összes nagy piacára ki akarja terjeszteni olaj- és gázvezeték-hálózatát. Ez azonban az Európai Uniót veszélyesen függővé tenné egy olyan országtól, amelytől nem idegen a politikai instabilitás, és amely szuperhatalmi státusának visszaszerzésére törekszik.